Je možné, že na varné desce nefungují 2 plotýnky kvůli jednofázovému připojení?
Jiří_Hrubý:
1) Jištění proti nadproudu
2) Si dojděte do datartu
Kastner Lubomír:
Citace: Joscer 29.04.2015, 21:24
Co prosim? Motor mel stitkovych 4,7A a vodic 2,5mm2 Al na predepsano jisteni 10A, tedy mam vodice vice nez 2-nasobne predimenzovane .
A kde jste vyčetl že má předepsané jištění 10 A ? Takový nesmyls by snad nikdo neudělal ani v žertu. A jak sleduji vaše myšlenkové pochody a reakce vřele vám doporučuji skončit s elektrikou a vašimi pokusy a věnujte se raději pexesu nebo něčemu podobnému. Něčemu, kde se nemusí ani pořádně číst, protože vy nejste schopen si přečíst ani základy zapojování a provozu elektromotorů. A ani se nesnažte tady tvrdit že máte zkoušky z vyhlášky 50 nebo jiné elektrotechnic ké odpovídající vzdělání.
Jan Franěk:
Citace: Joscer 06.05.2015, 14:14
2) opravdu existuje varná deska do bytu, která používá 400V napětí?
Během své praxe, jsem připojil desítky, varných desek. Drtivou většinu na 400V, i když to někdy znamenalo, větší úpravy na instalaci. Píšu o rodinných domech a bytech, žádném průmyslu. Je to zcela běžné, mnohem častější než zapojení na 230V. Často bývá 400V zapojení, využití pouze dvou fází. Tam, kde u 400V zapojení, stačí 16A jistič, potřebuje 230V deska, i 32A předjištění. A to bývá limitující i problematické.
Citace: Joscer 06.05.2015, 14:14
.. To musím vidět!
Dejte si to googlu. Najdete jich tam nespočet
Marek Laube:
Mám pocit, že Joscer myslel použití napětí 400V pro topná tělesa, která jsou zapojena mezi fázemi, t.j. do trojúhelníku. Anebo se mýlím.
Tomáš Žabka:
Take bych se přidal ke kolegům, kteří oponují kolegovi Josceru.
K původnímu dotazu: Svorkovnici zapojte podle schematu L N PE a do svorkovnice doházejte propojky a zkoušejte jednu plotýnku podruhé jinak vám vyletí jištění.
Ke zbylé diskuzi: Moderní byty a některé starší byty mají standardně přívod 3L PEN (3L N PE) tedy 230/400V 50Hz TN-C-S. Jednoznačně prosazuji ve svých projektech a i zmámím doporučuji co se dá připojit 3f ať tak připojují, je to daleko lepší kvůli rovnoměrnému zatížení sítě. V domácnostech se jedná především o varné desky, bojlery, průtokové ohřívače a případně akumulační kamna.
Nedávno jsem řešil bojler. Bojlery dneska všichni výrobci hrnou 1f bojlery cca 1,8-3kW 1f to je cca 14A na fázi. Pokud vemu byt jističem 20A nebo 25A, tak už my při špatně rozloženém zatížení fází moc nezbývá a to neřeším 1f spotřebu. Daleko lepší je vzít silnější spotřebič, který je sice trochu dražší, má 3 spirály a 3f termostat, ale fázově síť zatíží míň a jede kratší dobu než 1f s nižším výkonem. Konkrétně u mě to byly Dražice, buť 3kW 230V a nebo 4,5kW 230/400V. Tedy 1x14A a nebo 3x6A.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana