Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?

<< < (4/11) > >>

Jaroslav Hasala:
Použité zapojení je stále pro síť TT - je zde čtyřvodičový přívod, přičem zeleno/žlutý vodič je použitý jen jako N.
V určitých oblastech JM a JČ, zejména na venkově, je takto stále připojeno mnoho RD.

V současné době je naprostá většina distribučních sítí TN-C, k tomuto zapojení už není žádný důvod.
Pokud se provádí nějaká rekonstrukce elektroinstala ce, měla by se provést i rekonstrukce elektroměrovéh o rozvaděče.

Jan Franěk:
Nejsem znalec sítí TT. Na to tady máme jiné, mnohem zkušenější kolegy.
Ale vlastně jsi mi Jardo potvrdil moje podezření,  že použitý kabel CYKY 4Bx6mm, není pro podobnou rekonstrukci vhodný. Mělo by jít minimálně o CYKY 5Cx6mm, nebo 4x10mm.
Nebo se pletu?

Jaroslav Hasala:
Vůbec se nepleteš. Využití kabelu CYKY 4Bx 6 je vůbec v současné době dost omezené, v podstatě mě ani žádné nenapadá ...
Snad jen jako přívod pro nějaký větší motor (tři fáze a PE).

U sítí TT bývá problém s uzemněním, které není nijak spojené se sítí.
Ve většině případů je tvořeno jen jednou zemnící tyčí, typicky umístěnou někde poblíž elektroměru. Někde u elektroměrovéh o rozvaděče je potom umístěna nějaká krabice (KO 125),  kde propojeno uzemnění.
Vzhledem k tomu, že toto provedení je obvykle minimálně 20 let staré, hodnota uzemnění nemusí být už moc dobrá a celý systém ochrany tím může být nefunkční.   

Jiří Schwarz:
Jen poznámku k přechodu TT na TN
Přechod sítě z TN na TT občas děláme tam, kde z nějakých důvodů nechceme nebo nemůžeme nějakou "místní zem" spojit s PE (PEN) potenciálem.

Ale přechod TT na TN by byl velký problém, protože udělat takové uzemnění, abychom splnili všechny požadavky ČSN 33 2000-4-41, ed.2 pro síť TN, by bylo docela složité a drahé!

Václav Kalina DC:
No já nevím jestli má ten PE nataženej z N nebo platěj ty červený křížky. Jestli to má z N tak je to podle mě blbě. To schéma je takové nejednoznačné. Je jasné, že pokud to měl z obou směrů že mu to chránič u elektroměru muselo vyhazovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana