GES: Přepěťové ochrany pro vf koaxiální kabely
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec 08.02.2015, 15:07
Nějak mě tam nehraje údaj 2,5kA, není to na blesk målo?
Nepočítá se s tím, že by vnitřní vodič běžného koaxu sloužil jako hlavní svod od jímače :D
Citace: Jan Bocek 08.02.2015, 17:52
...koaxiální přepěťová ochrana neslouží k ochraně před bleskem...
Slouží, v případě typu 1 je to dokonce jejím hlavním účelem a je na bleskovou vlnu od přímého úderu (10/350 µs) testována.
Citace: Milan Hudec 08.02.2015, 18:24
On může být výrobek s označením třídy 1 nazván přepěťovou ochranou, a nikoli svodičem bleskových proudů?
Přepěťová ochrana (SPD) je obecnější pojem zahrnující i svodiče bleskových proudů.
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 08.02.2015, 18:51
Nepočítá se s tím, že by vnitřní vodič běžného koaxu sloužil jako hlavní svod od jímače :-)Přepěťová ochrana (SPD) je obecnější pojem zahrnující i svodiče bleskových proudů.
Ale jooooooooooooo oo, člověk se snaží zarýpat ve jménu pokroku, a ty mu to zkazíš (dance)
Fuk Tomáš:
No jo... tak promiň. Máš mě předem varovat ;)
Jan Bocek:
Pánové Fuk a Hudec,
máte samozřejmě pravdu. Podíval jsem se do katalogového listu, kde je uvedeno:
Širokopásmová koaxiální přepěťová ochrana BrOK®, typ SPKO-N-x50-0,5G-B je přepěťová ochrana typ 1 (svodič bleskového proudu třídy B), která je určena pro všeobecné použití v pásmu od 0 - 600 MHz. Je určena k ochraně koaxiálních kabelů 50 Ω osazených konektory typu N vedoucích z venkovního prostředí (LPZ 0B) a koaxiálních vstupů přístrojů a zařízení, které jsou k těmto kabelům připojeny proti účinkům elektromagneti ckého rušení, přepětí a atmosférických výbojů. Ochrana chrání připojené přístroje a zařízení i při přímém úderu blesku do jímací soustavy hromosvodu objektu ve smyslu znění dokumentu IEC 61312-1 (zkouška proudovou rázovou vlnou o amplitudě 2,5 kA a délce trvání 10/350 µs).
Musíme se stále učit.
Přesto, že mám ve svém vysílacím středisku namontováno několik takových přepětovek těsně před transcievry, tak mne nenapadlo, že by to mohlo fungovat jako "svodič bleskového proudu třídy B". Na vstupech koaxu do budovy mám všude tlumivky pro galvanické spojení antény s PE. Uvedená přepětovky těsně před chráněným přístrojem. Stalo se již, že tlumivka se odpařila, ale přístroj se nepoškodil. Jinak antény, pokud se neprovozují, tak mám uzemněné.
Stále je čemu se učit......
PS Myslím, že Tomáš Fuk nic Milane nepokazil, to jen my ostatní koukáme o čem se to mluví
Zdeněk Mazač:
Citace: Jan Bocek 08.02.2015, 21:00
Musíme se stále učit.
Přesto, že mám ve svém vysílacím středisku namontováno několik takových přepětovek těsně před transcievry, tak mne nenapadlo, že by to mohlo fungovat jako "svodič bleskového proudu třídy B". Na vstupech koaxu do budovy mám všude tlumivky pro galvanické spojení antény s PE. Uvedená přepětovky těsně před chráněným přístrojem. Stalo se již, že tlumivka se odpařila, ale přístroj se nepoškodil. Jinak antény, pokud se neprovozují, tak mám uzemněné.
Stále je čemu se učit......
Kdysi jako mladý a začínající jsem měl na starosti dálkový přenos dat, ze stožáru dvoudrátové vedení s přechodem na kabel a v místě přechodu pouze jiskřiště. Přenosové zařízení s polarizovaným relé na výstupu údery jak do vedení tak v blízkosti celkem ustálo. Ale pak přišla modernizace a dostal jsem zařízení s tranzistorovým koncovým obvodem.....a byl konec klidu. Po mnoha pokusech o ochránění zařízení mne napadlo vřadit do přechodu vedení-kabel 2 seriové tlumivky a problém se vyřešil. Tlumivky jsem spočítal, některé hodnoty dosadil empiricky, navíjecí přípravek udělal z násady smetáku....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana