Jaký proudový chránič zvolit pro koupelnový rozvaděč?
David Frýba:
Už něco už jsem v životě viděl, ale v koupelně rozvaděč ještě nikdy. Párkrát už jsem viděl v koupelně rozvodné krabice někdy i šeredně zavíčkované v koupelnovém obkladu, ale většinou jsou to koupelny mladšího data vzniku.
Jiří Schwarz:
Citace: David Frýba 29.01.2015, 18:46
... v koupelně rozvaděč ještě nikdy.
...
To jsem opravdu taková černá ovce?
Vůbec se mi nechtělo sekat takovou dálku až do hlavního rozvaděče.
Tak jsem si do koupelny v rámci částečné rekonstrukce dal rozvaděč (více než 1m od vany), v něm je proudový chránič, okruhové jističe pro pračku, pro zásuvku u umývadla. Přívod do rozvaděče je "2x TN-C + CY 4mm2". Vývod TN-C-S pro bojler, TN-C-S s chráničem pro zásuvky.
Můžete mi to napadnout, můžete mi to kritizovat. V současné době by nebylo jednoduché radikálnější řešení. Ale někdy v budoucnu by se dalo TN-C-S dotáhnout až do krabice na chodbě, rozvaděč zrušit, vodiče protáhnout na druhou stranu zdi, spojit "Wagovkami", v koupelně nalepit 2 obkládačky...
Zbyněk Šoch:
Citace: Jiří Schwarz 29.01.2015, 19:17
To jsem opravdu taková černá ovce?
Vůbec se mi nechtělo sekat takovou dálku až do hlavního rozvaděče.
Tak jsem si do koupelny v rámci částečné rekonstrukce dal rozvaděč (více než 1m od vany), v něm je proudový chránič, okruhové jističe pro pračku, pro zásuvku u umývadla. Přívod do rozvaděče je "2x TN-C + CY 4mm2". Vývod TN-C-S pro bojler, TN-C-S s chráničem pro zásuvky.
Můžete mi to napadnout, můžete mi to kritizovat. V současné době by nebylo jednoduché radikálnější řešení. Ale někdy v budoucnu by se dalo TN-C-S dotáhnout až do krabice na chodbě, rozvaděč zrušit, vodiče protáhnout na druhou stranu zdi, spojit "Wagovkami", v koupelně nalepit 2 obkládačky...
Podružný rozvaděč řeším z důvodu abych nemusel sekat přívody (pro pračku, bojler, zásuvky, světla) až z hlavní rozvodné skříně. Nazval jsem ho "koupelnový", ve skutečnosti bude v komoře vedle koupelny a bude sloužit jen pro koupelnu.
Jaký bych měl tedy použít proudový chránič, bude napojený na chráničem 3x25A/4/003 v hlavní rozvodné skříni.
Stačí mi pro pračku, topný žebřík, bojler (předpokládaný výkon cca 2 kW), zásuvky 10 A jistič na každý okruh, abych mohl např. napojit 2 jističe na každý vývod 3f 20A jističochránič e
Marek Laube:
Citace: Zbyněk Šoch 30.01.2015, 09:22
Jaký bych měl tedy použít proudový chránič, bude napojený na chráničem 3x25A/4/003 v hlavní rozvodné skříni.
A co toto...
Citace: Tomáš Žabka 29.01.2015, 14:27
ale v okamžiku kdy máte v nadřazeném rozvaděči FI x A / 30mA je v podružném rozvaděči zbytečné jakékoli FI dávat. Jedině, že by jste v nadřazeném rozvaděči udělal vývod na koupelnu mimo FI pak by mělo cenu FI do podružného rozvaděče dávat.
Radim Strycharski:
Citace: David Frýba 29.01.2015, 18:46
Už něco už jsem v životě viděl, ale v koupelně rozvaděč ještě nikdy. Párkrát už jsem viděl v koupelně rozvodné krabice někdy i šeredně zavíčkované v koupelnovém obkladu, ale většinou jsou to koupelny mladšího data vzniku.
Zkuste se na to podívat z jiné strany. Máte obyčejnou místnost, ve které chcete udělat změnu užívání na koupelnu. Rozvaděč bude v budoucí zóně 3 s odpovídajícím krytím. Podle jakého článku jaké normy budete po provozovateli vyžadovat investici na přesun rozvaděče do jiné místnosti?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana