Musí být proudový chránič pro pračku nutně v rozvaděči?

<< < (2/7) > >>

Lukáš Rotrekl:
Má tato instalace nějaké úskalí, které by zhoršilo bezpečnost oproti původnímu napojení obyčejné zásuvky v TN-C?

Jiří Schwarz:
Já netvrdím, že to cokoliv zhorší.
Ale pokud je to chránič, který automaticky nepadá při poklesu (výpadku) napájení, pak to neřeší jeden z nebezpečných poruchových stavů (přechodový odpor nebo přerušení PEN vodiče).
Ale někdo, komu se nechce do výměny dvouvodičového Al rozvodu, může ten chránič v zásuvce považovat za nějaký "zázrak, kterým vše zachránil".

Milan Hudec:
Za rozdíl cca.1000kč mezi PCH se dá již dostat blíže směrem k rozvodnici.
Dále nepochopim výrobek, určený pro takové aplikace ale s možností připojení pouze Cu, konstruktér asi netušil, že se TN-C hojně tahalo v Al (dance)

Tomáš Hanák:
Já bych byl opatrný ještě na jednu věc. Tazatel píše, že chce tuto zásuvku používat na společném jističi s dalšími zásuvkami. Pračka by měla mít samostatné jištění.  Viz. 33 2130: "Pro pevně připojené jednofázové spotřebiče o příkonu 2 000 VA a více se zřizují samostatně jištěné obvody."
Podle mne ten záměr tak jak je popsaný realizovat nejde.

Aleš Dobrovolný:
Citace: Milan Hudec  29.01.2015, 07:19

Za rozdíl cca.1000kč mezi PCH se dá již dostat blíže směrem k rozvodnici.
Dále nepochopim výrobek, určený pro takové aplikace ale s možností připojení pouze Cu, konstruktér asi netušil, že se TN-C hojně tahalo v Al (dance)

Z návodu výrobce pro FI-DOS:
"Průřez vodiče: 1,5 až 2,5 mm2
Lze připojit měděné nebo hliníkové vodiče."
Já myslím, že OK.

Pravda, bod rozdělení PE-N nebude lze jaksi přizemniti.

Můj soukromý názor: není to zcela optimální, ale vyšší bezpečnost než nedělat nic. Poučení uživatele, že přítomnost fička neznamená, že elektrika v zásuvce nemůže za žádných okolností zabít, je zcela na místě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana