Jsou normy na přívodný kabel?

<< < (2/4) > >>

Jan Bocek:
....fotky nejsou moc kvalitní a těžko se rozlišuje zdá je to 4 nebo 6 mm2. Ale také myslím, že to není podstatné i když ta  fáze v "šedé" barvě má trochu jinou barvu než ostatní.

Minulý týden jsem řešil poruchu u kolegy v panelovém domě. Přepojoval osvětlení v bytě a udělal zkrat. Odrovnaný jistič 10A v bytě, odrovnaný jistič 25A před elektroměrem a vyražená nožová pojistka 80 A gG na přívodu. Koukal jsem na to dílo......a prý to jenom plesklo ale říkal, že to byla rána velká. Je to také téma do diskuse, jak je možné, že takový zkratový proud ty jističe nezvládají. Asi je 6kA málo......

Je to podobný příklad. Pokud je ten jistič, který vypadává před elektroměrem, tak bude tím zkratem vadný, tak jak již zde kolegové navrhuji.

Jak píše pan kolega  Pavel Horský, změřit isolační stav kabelu, impedanci v každé fázi na konci kabelu a vyměnit hlavní jistič za kvalitní značku.

Andrey Gregor:
Omlouvám se za špatné fotky, fotil jsem ve tmě telefonem.
Jak jsem psal, kabel má průřez 6 mm. Porucha je vedle elektroměrové skříni, cca 1 m.
Je jasné, že problém vznikl po provrtání kabelu. Souhlasím s tím, že máme nejdřív vyměnit jistič za novy.
Ale je jasné, že i kdyby fáze byla přetížená, neměl by se ohřívat kabel tohoto průměru po 25A jističi. Pouze při špatném spoji. A to bych tak nechtěl nechat ať nový jistič i nebude na tolik citlivý.

Citace: Vít Rotrekl  23.01.2015, 13:08

Pokud je to svorkovnice SP-96 z Koposu (vypadá tak),  tak ta je dimenzovaná na vodiče o průměru max 4mm2 - takže to je špatně.

To jsem chtěl slyšet.

Z příspěvku je mi jasné, že žádná norma nezakazuje pospojování vodičů mezi elektroměrovou skříní a PLkem, to již je dobře :)
Jsou lisované spoje důvěryhodnější než takové sešroubované? Nebo existuje jiné kvalitní řešení bez výměny kabelu?

Pavel Horský:
Citace: Andrey Gregor  23.01.2015, 15:01

Jsou lisované spoje důvěryhodnější než takové sešroubované? Nebo existuje jiné kvalitní řešení bez výměny kabelu?

Pokud je lisovaný spoj proveden kvalitně, neviděl bych do budoucna žádný problém.
Pokud je kvalitně proveden šroubovaný spoj, neviděl bych žádný problém, snad jen v estetice viz. vaše dvě krabičky.
Je však třeba počítat s tím, že je každý spoj považován za případné nežádoucí poruchové místo.
Nic lepšího než výměna kabelu za nový prostě není.

Jan Bocek:
Změření proudů v jednotlivých fázích vyžaduje jen klešťový ampérmetr.....

Jen malá úvaha.
Pokud je proud v jedné fázi okolo 25-30 ampérů, tak se může jeden z těch spojů zahřívat. je trochu více do tmavé barvy. To lze zjistit IR měřičem teploty anebo ( pokud je kvalifikace elektro) tak i svíčkou. Přechodový odpor spoje je daný vždy plakem a plochou. Když se na ten spoj podíváte podrobněji, tak ta plocha u šedého vodiče je menší než u ostatních vodičů. ke prostě jen přiskřípnutý, místo aby byl pod hlavičkou. Jako učeň jsem za to dostával pohlavky. Pak by možná pomohlo rovnoměrné rozdělení spotřeby na všechny fáze.

Je ale faktem, že ten jistič může být citlivý již na 20A po případném zkratu. Je prostě "nakousnutý".

Jinak by mne asi nikdy nenapadlo spojit kabel CAKY 5x6 takovou krabicovou svorkou.

ACEOF ACES:
Při převrtání toho kabelu mohlo také dojít např. nejprve k přerušení vodiče N (případně i ke spojení takto přerušeného vodiče N s některou fází) a to mohlo způsobit poškození nějakého spotřebiče/ů (případně i instalace) v provozovně a tento poškozený spotřebič/e by nyní mohl způsobovat to nahodilé vybavování hlavního jističe v provozovně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana