Jsou normy na přívodný kabel?

(1/4) > >>

Andrey Gregor:

Máme přetržený přívod od EM skříni do provozovny. CYKY 5x6, hlavní jistič 3x25A.
"Elektrikář",  který navrtal do toho kabelu ve zdi společné chodby, dal tam dvě krabici a pospojoval dráty, viz foto. Majiteli budovy ta prasárna nevadila, je spokojen s levným elektrikářem. Ale z té doby začal náhodně jeden-dvakrát denně vybavovat hlavní jistič v provozovně, kam ten kabel vede. Při tom, že celková zátěž na jednu fázi nepřesahuje 4 kW krátkodobě, běžně do 2 kW. Ten elektrikář říká, že v jedné té jeho krabici je vidět na konci jednoho drátu patinu (ten šedý) a to podle něho znamená, že jedna fáze je přetížená a problém s vybavováním hl. jističe je jen v rozvaděči provozovny.
Na můj návrh aby té dráty byly aspoň lisované a raději vyměněn cely kabel (celkem pouhých 12 m),  tvrdí, že je to blbost, že té krabice určené do 60A a spoje jsou v pořádku. O čem já vážně pochybuji.
Jsou nějaké normy na přívodný kabel od elektroměrové skříni k rozvaděči? Může být pospojován, svorkován nebo lisován? Nevím jak ten problém řeším, když nesmím vyměnit ten kabel sám bez souhlasu majitele.

Vít Rotrekl:
Jistě, že jsou normy. Ale ty budou řešit jak má být kabel uložen, jak dimenzován, kde může_nemůže být uložen, jaký to má být kabel atd atd.
Pak bude určitě v nějaké normě napsáno, jakým způsobem mají být provedeny spoje, že musí být použity typizované svorky atd atd...

Pokud je to svorkovnice SP-96 z Koposu (vypadá tak),  tak ta je dimenzovaná na vodiče o průměru max 4mm2 - takže to je špatně.
Ale...

Ten hlavní jistič co vypadává je kde? Z popisu mě to není úplně jasné. Jestli je před touto krabicí (směrem od přívodu el.energie),  nebo až za tímto spojem?

Pokud před, tak by to mohlo mít vliv (ale nejsem o tom přesvědčen). Pokud za tímto spojem, tak to to asi mít vliv nebude.

Fuk Tomáš:
Citace: Vít Rotrekl  23.01.2015, 13:08

Pokud je to svorkovnice SP-96 z Koposu (vypadá tak),  tak ta je dimenzovaná na vodiče o průměru max 4mm2 - takže to je špatně...

Mně to stejně na té fotce připadá jako průřez 4 mm2.

Tomáš Kurel:
podle mě by toto spojení v krabici nemělo mít vliv na vypadávání jističe. Jen je otázka jestli ten zkrat co vznikl během vrtání do zdi nepocuchat trochu ten jistič před elektroměrem a ten je od té doby citlivější než by měl být. viděl bych to spíše na výměnu onoho jističe.

Pavel Horský:
A kde je problém např. ve změření izolačního stavu kabelu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana