Jak odstranit blikaní LED v zapnutém stavu?

(1/4) > >>

Andrzej Cymorek:
Na zkoušku jsem si pořídil do lustru několik LED žárovek na 230V s patici G9. Jejich světlo je však docelá nepříjemné - blikají a vzniká stroboskopický efekt. Vzhledem k požadovaným rozměrům jsem na výběr moc neměl. Žárovky jsou zalité v silikonu a tedy se dovnitř moc jednoduše nedostanu. Je nějaká možnost jak toto blikání odstranit? kvalitnější usměrňovač zřejmě použít nemůžu, protože na vstupu je kondenzátor, který propustí jen střídavé napěti.

Napadlo mne použit nějaký předřadník, který by znásobil frekvenci. Pokud by nebyl  velký, šel by schovat do těla lustru.

Vzhledem k tomu že jednotlivé LED jsou docela blízko, tak by řešením možná bylo provést fázový posun napětí pro některé LED. Tím by to blikání jako celku nemuselo být tolik výrazné.
Je tento problém řešitelný? nebo se mám vrátit k halogenkám?

Vít Rotrekl:
Citace: Andrzej Cymorek  19.01.2015, 14:17

...blikají a vzniká stroboskopický efekt.
Vy máte v obýváku nějaký motor, že vzniká stroboskopický efekt?

Citace: Andrzej Cymorek  19.01.2015, 14:17

nebo se mám vrátit k halogenkám?

To bude nejrozumnější.

Ono zdroje do patice G9 jsou tak miniaturní, že se tam prostě kvalitní elektronika nevleze. Možná by šlo, mít žárovky na 12V a mít pro ně jeden kvalitní zdroj, který by se vešel do lustru, ale nevím jak je to příkonově. Aby se to vlezlo....

Andrey Gregor:
Několikrát se mi stálo, že některé ledky po několika měsících začínali blikat jako stroboskop a to kusy za 400 Kč a dražší. Naštěstí nevyhazoval jsem účtenky, tak s reklamaci v obchodu jsem neměl problémy, ihned mi je vyměňovali za nové.

Andrzej Cymorek:
Citace: Vít Rotrekl  19.01.2015, 15:19

Vy máte v obýváku nějaký motor, že vzniká stroboskopický efekt?

To bude nejrozumnější.

Ono zdroje do patice G9 jsou tak miniaturní, že se tam prostě kvalitní elektronika nevleze. Možná by šlo, mít žárovky na 12V a mít pro ně jeden kvalitní zdroj, který by se vešel do lustru, ale nevím jak je to příkonově. Aby se to vlezlo....

Motor nemám, ale manželka lítá tak rychle, že vypadá jako kdyby byla na místě:)

Andrzej Cymorek:
Citace: Andrey Gregor  19.01.2015, 18:12

Několikrát se mi stálo, že některé ledky po několika měsících začínali blikat jako stroboskop a to kusy za 400 Kč a dražší. Naštěstí nevyhazoval jsem účtenky, tak s reklamaci v obchodu jsem neměl problémy, ihned mi je vyměňovali za nové.

V mém případě to je bohužel vlastnost ledky, protože do patice G9 se toho moc nevleze. Je tam jen základni usměrnení a pár součástek pro omezení proudu. Bliká to teda na frekvenci 100Hz a je to hlavně takový divný pocit z toho světla. Při rychlejších pohybech jde vidět, že ten pohyb je takový rozkouskovaný. ..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana