Jak odstranit blikaní LED v zapnutém stavu?
František Šohajda:
Mě se také stalo, že zářivka LED (120cm) asi po roce provozu začala blikat jak stroboskop.
Ale jen jedna ze sta namontovaných!
Asi odešla elektronika v ní!
Fuk Tomáš:
Citace: Andrzej Cymorek 19.01.2015, 19:10
V mém případě to je bohužel vlastnost ledky, protože do patice G9 se toho moc nevleze. Je tam jen základni usměrnení a pár součástek pro omezení proudu. Bliká to teda na frekvenci 100Hz...
Ano, v patici G9 je zoufale málo místa, a najít takovou LED svítivku, která nemrká, bude dost obtížné. Aby nemrkala, musí obsahovat dvě dost rozměrné součástky (jednou z nich je ellyt několik µF/400 V, druhou transformátor anebo srážecí kondenzátor) a ty se tam těžko vejdou.
Řešením je
a) zapomenout na LED
b) LED kuchnout, vypreparovat z nich napájecí obvody a použít externí napájecí zdroj malého napětí.
c) hledat a zkoušet, třeba konstrukce dle přílohy by mohla poskytovat dostatečný prostor pro napájení obsahující vyhlazovací kondenzátor.
Petr M:
Citace: Andrzej Cymorek 19.01.2015, 14:17
Napadlo mne použit nějaký předřadník, který by znásobil frekvenci. Pokud by nebyl velký, šel by schovat do těla lustru.
Jenom to ne. Změna frekvence = změna reaktance = změna proudu = destrukce.
ACEOF ACES:
Citace: Andrzej Cymorek 19.01.2015, 14:17
Na zkoušku jsem si pořídil do lustru několik LED žárovek na 230V s patici G9. Jejich světlo je však docelá nepříjemné - blikají a vzniká stroboskopický efekt. Vzhledem k požadovaným rozměrům jsem na výběr moc neměl. Žárovky jsou zalité v silikonu a tedy se dovnitř moc jednoduše nedostanu. Je nějaká možnost jak toto blikání odstranit? kvalitnější usměrňovač zřejmě použít nemůžu, protože na vstupu je kondenzátor, který propustí jen střídavé napěti.
Napadlo mne použit nějaký předřadník, který by znásobil frekvenci. Pokud by nebyl velký, šel by schovat do těla lustru.
Vzhledem k tomu že jednotlivé LED jsou docela blízko, tak by řešením možná bylo provést fázový posun napětí pro některé LED. Tím by to blikání jako celku nemuselo být tolik výrazné.
Je tento problém řešitelný? nebo se mám vrátit k halogenkám?
Já bych zkusil osadit lustr halogenkama i LED, vyzkoušel bych různé varianty a kombinace.
Andrzej Cymorek:
Citace: Petr M 21.01.2015, 14:56
Jenom to ne. Změna frekvence = změna reaktance = změna proudu = destrukce.
Díky, to jsem si neuvědomil...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana