Jak odstranit blikaní LED v zapnutém stavu?
Jirka Dobrovolný:
Ono se to tu už řešilo... https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,27634.0.html
Jiří Schwarz:
Nezkoumal jsem to tak detailně, takže jediný poznatek mám, že "jednoduché" LED, které nemají měnič, ale jen sériový kondenzátor, si při signálu HDO trochu zablikají.
Netvrdím že všechny, ale ty, u kterých jsem hledal proč si občas zablikaly, to k tomu dost jasně směřovalo
(osciloskop jsem netrápil a nehlídal, zkusil jsem fázový závěs s LM567 schopný se zavěsit na cca 217Hz s pípákem na výstupu)
Václav Třetí:
Signál HDO má mít úroveň 1,5V, což je 0,66% z 230V. To jednoznačně ukazuje, že výrobci s průnikem takového typu signálu do LED nepočítají. Tak by mě zajímalo, jak raegují tyto LED na HDO impulsy s kmitočtem 1060Hz, bohužel já mám možnost to sledovat jen v oblastech s 216,67Hz.
U Filament LED jsem tento jev ještě nezaznamenal.
Jan Franěk:
Má osobní zkušenost s LEDkama je taková, že osobně jsem moc nepozoroval nějaké blikání související s HDO signálem, ale vzájemné rušení.
Například u "bodovek" v kuchyni, nebo chodbě, kdy jsem měl 5 světel na jednom kabelu, se mi stávalo že některé ze světel se rozbliká. Odstranění tohoto problému jsem udělal formou nákupu dalších LEDek a jejich postupnou výměnou do varianty, kdy se potkaly LEDky které se vzájemně "tolerovali". Zřejmě se to stává díky mizerným filtrům v miniaturizovan ých LEDkách.
To samé jsem řešil třeba u 4-6ti ramenných lustrů a podobně.
Behemot:
Citace: Jan Franěk 08.02.2019, 09:20
Zřejmě se to stává díky mizerným filtrům v miniaturizovan ých LEDkách.
Jestli si pod pojem mizerný filtr dáváte i variantu žádný filtr, tak jste to docela trefil. Řada LEDkovek kvůli rozměrům, ale samozřejmě i ceně, žádnej filtr nemá a to vůbec.
A samozřejmě taky s ohledem na často dlouhodobou zátěž a mizerné možnosti chlazení, i pokud už to vůbec ty součástky má, tak obvykle rychle odejdou. Mám v nabídce Rubycony 3,3 uF/400 V D8 už od počátku rozmachu LEDek (ostatně, spínané zdroje se používaly i 15 let před tím v lepších výbojkách), ale číňan to bouchá tak levně, blbě se to rozdělává a běžnej ovčan je lemra co nic neumí, takže to na dračku moc nejde. Ale to nic nemění na tom, že jako obrovský kvanta jiné elektroniky, i řadu LEDkovek by šlo opravit (a značně vylepšit) pouze výměnou kondenzátorů a kvalitní (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana