Jak odstranit jiskření kontaktů relé?
Vojtěch Běhunčík:
Citace: Martin Kurka 16.11.2019, 17:53
Něco málo je v přiloženém nomogramu ...
Je skutečně popis obrázků v nomogramu dobře?
Na obrázku 1 je dioda, na obrázku 2 člen RC.
Martin Kurka:
Obrázků kolem si moc nevšímejte, nomogram je vyříznut z obecnějšího článku o odrušování.
Pokud si přečtete pdf dokument z elektroprůmysl u, zejména závěr, začne vám dávat tento nomogram a empirický výpočet od kolegy Bocka smysl.
Já vím, dneska je doba videová a obrázková a texty se moc nečtou a nebo ne pozorně, ale přiložený článek je asi k této problematice nejpřínosnější .
Z hlediska návrhu RC obvodu je kardinální, kde RC obvod připojujeme, jestli paralelně ke spínači, nebo ke zdroji rušení (indukčnosti).
A druhý velký rozdíl je, jestli jde o DC obvod, kde není trvalé namáhání odporu kapacitním proudem na 50Hz, nebo zda jde o střídavý obvod, kde toto namáhání je a je důležité ukončit přechodový děj v době poloviny periody (aby nestartoval problém znova).
V podstatě se rezistor dimenzuje z jedné strany na trvalou zátěž rezistoru z druhé na rychlost poklesu škodlivého napětí (činitel tlumení). Kondenzátor se z jedné strany dimenzuje na vhodný kmitočet oscilací a z druhé na rozumnou reaktanci na 50Hz, aby neprotékal velký trvalý proud rezistorem.
Přesně jak se píše v závěru:
Velikost kapacitoru C v RC členu se určuje tak,aby přechodný děj byl ukončen za dobu srovnatelnou s polovinou periody napájecího napětí(za předpokladu, že kontakt je schopen serozepnout za dobu v obdobných mezích). Příliš malá hodnota C způsobí, že oscilace trvají zlomek vlastního vypínacího jevu – amplituda oscilací je vysoká, defacto se obvod chová jako by tam RC-člen nebyl.. Příliš vysoká hodnota C již „nevylepší“ průběh přechodného děje – pouze se zvýší rozměry a cena RC-členu, též je více výkonově namáhán rezistor R v RC-členu
Velikost rezistoru R v RC členu se určuje tak, aby se dosáhlo optimálního průběhu přechodného děje (aperiodický, nebo s minimem překmitů). Dominantně se však musí brát zřetel na to, aby rezistor R v RC-členu výkonově vydržel.
Otakar Dosbaba:
Jo, pdf dokument z elektroprůmysl u jsem samozřejmě již dříve nastudoval, zrovna tak materiály od Almeto, našel jsem dokonce i nějaké další vzorce. Jen ještě upřesním, zajímá mne hlavně paralelní spojení RC členu se zátěží a jde především o aplikace s trubkovými motory různých žaluzií, projekčních pláten, další stínící techniky apod.
Obvykle se to řeší RC členy na DIN liště v rozvaděči, pochopitelně paralelně k zátěži, (nikoliv paralelně se spínacími kontakty), jenže pak následuje třeba 40m CYKY-J 5x1,5 k samotnému motoru. Preferuji samozřejmě z již zde uvedených důvodů instalaci RC co nejblíže k motoru a na trhu se nabízí RC členy v různých kombinacích. Proto jsem potřeboval nějaké další info, abych do systémů necpal jen "jakékoliv zhášecí kostičky", ale aby to i plnilo svůj účel, nevyzařovalo lupance a šetřilo kontakty malých relátek.
Při motorech od 100 do 200W mi vychází RC 100n / cca 22R, ale tato hodnota rezistoru se mi jeví poměrně nízká.
Martin Kurka:
vám vyšly hodnoty pro RC člen paralelně ke kontaktu.
Vy jej máte paralelně k zátěži.
Tam začnete odporem. V okamžiku zapnutí spotřebiče je kondík zkrat a odporem nesmí téci proud větší než vydrží kontakty.
Je-li relé 6A, motor asynchronní o proudu 1,5A pak máte rezervu pod 4,5A. To je odpor 51Ω.
Fakticky je to horší jednofázový motor má kondík a proud po zapnutí omezuje jen reaktance pomocné fáze. Takže na RC člen bude rezerva třeba jen 1-2A To je odpor 120-220Ω.
Vyjdete-li z reálné součástkové základny výrobců RC členů, najdete typický RC člen cca 0,1 μF a 100Ω.
Připojíte jej k motoru a paměťovým osciloskopem kouknete jak vypadá signál po rozepnutí motoru relátkem. Jestli je doba dokmitu do 5 msec. Je-li ještě moc vysoká amplituda nad 300V, můžete si pomoci přidáním paralelního varistoru.
Pokud se nestrefíte vyměníte RC člen za něco s vyšší či nižší kapacitou. Bude mít i jíný odpor.
Stavět si RC členy ze součástek vřele nedoporučuji, odpor musí být bezindukční a kondík s metalizovaným papírem nebo metalizovanou fólií.
Dnes může být situace složitější, pohony nejsou jen asynchronní, ale s DC motory s usměrňovačem. Tam by teoreticky přes usměrňovač moc poruch zpět do sítě nemělo přijít.
Zato mezi komutátorem motorku a usměrňovačem může rušení být značné.
Jaroslav Kratochvíl:
Prostorovým termostatem PT-10 (kontakt relé 5A) chci spínat instalační stykač (https://www.gme.cz/instalacni-stykac-s-manualnim-ovladanim-2x20a-elko-ep-vsm220-20-230v-ac). Má význam chránit kontakt relé termostatu před indukcí cívky stykače? Pokud ano, jaký RC člen byste mi doporučili, aby jsem připojil na vinutí stykače?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana