Jak ziskat funkci vicevstupoveho hradla OR na 230V?

<< < (3/4) > >>

Lukáš Rotrekl:
Jaká máte světla? Šlo by to dát pod vypínač?  Moc bych nevymýšlel a řešil to instalačním relé do krabice... Uvedené sice není můj oblíbený výrobce, ale na tomto snad není co podělat...

Další variantou je programovateln é relé (jednodušší PLC),  ale:
- tam budete potřebovat trvalé napájení
- většinou budou muset být vstupy na jedné fázi
- bude potřeba více prostoru
Pro 8vstupů AC, napájení 230V AC, lze toto koupit někde kolem 1800Kč bez DPH. Výhody jsou jasné... každý vstup se může ovláddat jinak, např v koupelně až po vypnutí světla nebo s větší zpožděním (někomu vadí  "průvan" vyrobený větrákem),  při aktivaci dvou vstupů  současně  prodloužený doběh,..... to už je jen na tom co s tím dokážete nastavením... Programování pomocí  funkčních bloků...

Možná půjde i něco levněji, ale nemám potřebu hledat jiné, těchto jsme použili cca 50 za posledních 5-6 let bez jediného problému. Dokonce 24V varianta přežila omylem připojených 230V na vstup...Hledej te SR-12MRAC

Jiří Kubík:
Citace: Oldřich Vykydal  23.12.2014, 15:14

Pujde o spinani 1 ventilatoru z vice mist. Ze zachodu, koupelny, kuchyne atd. je dovedeny od svetel kabel cyky-o 2x1,5. Takze kdyz se tam bude svitit, tak na kabelu bude napeti 230V a v takovem pripade by mel sepnout i ventilator....

A nešlo by to taky takhle ?
Ss relé na vyšší napětí, případně upravit třeba odporem.
Myslím, že by ani světla z různých fází nevadila.

ACEOF ACES:
Nedalo by se použít proudové relé?
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,28261.msg219844.html#msg219844

Jiří Kubík:
Citace: Jiří Kubík  24.12.2014, 10:00

A nešlo by to taky takhle ?
Ss relé na vyšší napětí, případně upravit třeba odporem.
Myslím, že by ani světla z různých fází nevadila.

Beru zpět.
Nešlo by to - relé by drželo  furt...

Oldřich Vykydal:
Svetla tam jsou vetsinou LED bodovky, do 30W na jednom okruhu. A tech okruhu je vic, jde o vetsi RD s nekolika bytovymi jednotkami. Takze to bude urcite i na ruznych fazich.

Pod vypinac tam rele nepujdou, jak jsem pred tim rikal, tak je to vetsinou tazene az od svetel. Pocitalo se tam totiz s VZT jednotkou ATREA, ktera to ovladani pres 230V ma schvalne, dokonce jsem si v navodu vsiml upozorneni, ze i pri vypnutem napajeni VZT jednotky je potreba davat pozor, ze na svorkach s ovladanim muze byt cizi napeti (prave od svetel) - takze s tim se primo pocitalo. Az posleze jsem si uvedomil, ze by mi stejne nestacil pocet vstupu a stejne bych musel vyrabet nejakou OR logiku mezi okruhy.  :-[ Navic ted se o te cele VZT jednotce neuvazuje, zatim tam bude jen vetsi odtahovy ventilator. Takze tolik k popsani puvodu teto situace.

Ja se klonim k reseni s PLC, vyssi cena nevadi, kdyz se tak dosahne o dost vetsi flexibility v nastaveni a celkove robustnosti reseni. Prostor neni problem a trvale napajeni take ne.

Jen jeste k vysvetleni pozadavku na stejnou fazi na vstupu - to je tam proc? Ja mel za to, ze to budou pro PLC pouze signalni vstupy, takze nedojde ke spojeni. Prave jsem nerozumel tem drive zminenym souctovym signalum - takze se omlouvam, ze jsem zapomenul uvest, ze to nebude na stejne fazi a nepujde z toho udelat jeden okruh.

Dale bych tedy mel hledat PLC s diskretnimi vstupy (a ne s analogovymi - jak jsem psal na zacatku) - tam pak miva napeti dle velikosti vyznam logicke 0 nebo 1 - je to tak?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana