Nesetkali jste se s měřákem Hioki TH-5?
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 02.01.2015, 15:36
Vy jste hrozný provokatér, já jsem o tom už párkrát uvažoval :).
Říkal jsem si, že pro provozní elektrikáře motající se kolem mašin a pro začínající konstruktéry taková literatura chybí. Mám to ve výhledu na důchod... ;)
To je nádherná vize...
Sleduji literaturu v této oblasti Elektrotechnic kého měření od roku 1960. Učil jsem předmět Elektrické měření na odborném učilišti externě asi 30 roků. A to hlavně proto, aby mi neujížděl vlak. Učebnic o základech měření jak v oblasti silnoproudu tak v oblasti elektroniky vyšla celá řada. Ale dobrá Příručka pro provozní elektrikáře, kde dneska již nelze rozdělovat na silnoproud a slaboproud, nebo na MaR, vždy scházela. A Příručka pro pohonáře, anebo elektrikáře okolo strojního zařízení, praktická příručka chybí.
Otázka spolupráce s dobrým kreslíčem je alfou a omegou toho, že se "narodí" nějaký článek anebo dokonce skripta a nakonec i kniha. Ale při dnešních možnostech kreslicích programů, kdy se nemusí používat tuše a pauzáku, by mohla býti situace příznivá. Ale souhlasím s tím, že sebelepší kreslič v CADu, který nezná popisovanou problematiku, tak je to vždy obtížné.
To je jako ten fór s plynovodem a velkou S odbočkou, kdy na výkrese tužkou zapomněl konstruktér obrys palce jak držel pravítko. Kreslička to nakreslila přesně, uniklo to kontrole i ve výrobě a montéři to takto svařili.
Občas potřebují nakreslit nějaké obvodové schéma zapojení pro pracovní stroj. Využíval jsem služeb zdatného konstruktéra dobře ovládající CAD. Jenže v poslední době tam naseká kopírováním tolik chyb, že kontrola mi zabere spoustu času a vracím výkresy 4-5 krát.
Chce to nadšence, který kreslí s radosti a vnese do toho ještě svoje umění . A stačí mu ručně kreslené "obrázky" které doplní o všechny náležitosti.
Je třeba začít ještě, když je člověk v procesu a dokončit to v důchodu.
Před léty těsně před odchodem do důchodu jsem napsal několik seriálu o měření do časopisu Radiožurnál. Zaměření bylo spíše do radioamatérské elektroniky. Tak jsem to vždy napsal, měl jsem dobrého asistenta, který to slohově upravil, ale musel jsem to zase zkontrolovat, protože někdy to bylo pěkně napsáno, ale technická podstata utekla. A hlavně hrál se s obrázky a tabulkami tak, že to někdy nemělo konce. Byl to nadšený fotograf a pak začínal s digitální fotografií...
Z toho plyne poučení, že je dobré to dělat ve spolupráci s dobrým "kreslíčem" a grafikem.
U vás je výhoda obrovské provozní znalostí s neuvěřitelným darem dobře popsat problematiku. Bylo by škoda takového daru nevyužit.
A nemyslím si, že by byl o takovou Příručku malý zájem.
Nebude to takový boom, jako do roku 1995, kdy došlo ke značnému poklesu a úbytku fundovaných a způsobilých elektrikářů v průmyslu. Na příklad v létech 1993-1995 došlo k poklesu hutní výroby o 90%. A tím i obrovský úbytek v oboru elektro. Možná v jiných odvětvích to nebylo tak dramatické. Mnoho firem má své elektroúdržbař e, ale i ve firmách, které řeší údržbu dodavatelský by byl zájem. Ale to je věcí průzkumu trhu.
Myslím, že by i nějaké lekce byly přínosem do knihovny zde na Elektrice ( je to velká provokace ?)
V příloze jsou dvě nostalgické lekce z roku 2000
Jiří Kubík:
Citace: Martin Kurka 30.12.2014, 18:21
... Sice vyžadoval obskurdní baterii 22,5V, ale ta byla dostupná občas ve Foto-kinech jako baterie do žárovkových blesků (hodně pro pamětníky hořčíkové bleskové žárovky na jedno použití s páčkovým vyhazovačem žhavých žárovek). ...
P. Kurko !
Odborná úroveň vašich příspěvků je opravdu udivující.
Tahle má po těch letech stále ještě 18,5V naprázdno.
:)
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 02.01.2015, 15:36
Vy jste hrozný provokatér, já jsem o tom už párkrát uvažoval :).
Říkal jsem si, že pro provozní elektrikáře motající se kolem mašin a pro začínající konstruktéry taková literatura chybí. Mám to ve výhledu na důchod... ;)
říkal jsem si, že bych to dal na oltář vlasti i zadara, že bych to napsal i jako elektronický text. Protože jako knížka je to pro český a slovenský trh prodělek-kolik lidí si to koupí, desítky?
Ale skončil jsem na tom, že sehnat kreslíře s technickým citem a vtipem, takového Slívu, který by to kresbami podtrhl a i odlehčil a také se nudil až se octne v důchodu, nebo začíná a je plný energie a nápadů, tak toho asi neseženu a tím pádem to končí. Já jsem malovací zoufalec dysdysdys.
Znovu se vracím k Silvestrovské provokaci.
Příručka pro elektrikáře, něco jako Wiring Manual.....v poslední době jsem řešil téma okolo bezpečnostních modulů pro pracovní stroje a blokování proti cyklování tam, kde je to nutné.
A tak bych v takové kapitole okolo BM a zásad pro reléovky nalistoval a možná bych našel inspiraci.
A protože jsme musel "něco" udělat i s kreslením obrázku, tak jsem si přisvojili ProfiCad a kreslení se stalo velice příjemnou záležitosti. Před tím jsme používali AtoCad a Schemata.
Tak pokud byste měl jednu malinkou kapitolku okolo elektriky pro SZ, můžeme zkusit nějakou spolupráci a možná z toho něco vypadne.
Ono bez provokací a pořádného nabuzení to nejde. Nemusí to být velké téma, jako reléovky včera a dnes, stačí jen malé zastavení se na příklad tam, kde povelem nesmí dojít k dalšímu cyklu stroje. Jak se to řešilo včera a jak dnes. Nemám na vás přímý kontakt pane Kurka, ale velice by mne potěšilo, kdyby od vás dostal jen pozdrav na jan.bocek@safeb.cz
Martin Škopek:
Narazil jsem na toto zajímavé téma, byť staré.
Citace: Martin Kurka 31.12.2014, 01:27
Pokud si nemůžete ověřit nebo nemáte signalizováno, že se přerušila pojistka proudového rozsahu a jen se pořád při měření divíte, že tam neteče žádný proud tak to také není to pravé ořechové.
Rychlý test pojistek proudového rozsahu digitálních multimetrů lze provést dle přiloženého obrázku. Přiznám se, že o tomto rychlotestu jsem dlouhou dobu nevěděl.
Václav Třetí:
Obávám se, že to bude záležitost jen nějakého typu měřícího přístroje určitého výrobce. Např. u Metexu to funguje jen na rozsahu 20A, protože tam žádná pojistka není, na rozsazích do 2A to ukazuje otevřený obvod i v případě pojistky dobré.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana