Nesetkali jste se s měřákem Hioki TH-5?
Jakub Sedláček:
(poklona) dostal se mi do ruky na pohled již postarší měřáček Hioki TH-5 ;D. Docela by mě zajímalo, jestli byl hojně využíván nebo je to spíše, jak bych to formuloval ''raritnější'' kousek?
Datováno 1968, výroba Japonsko.
Martin Škopek:
Zkuste si položit váš dotaz zde:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=36
Jan Bocek:
V době okolo 1970 se žádné japonské měřící přístroje zde nedovážely. Jedná se o obyčejný multimetr. Na našem trhu byly tehdy DU10 a DU20 Metra, které měly lepší parametry než uvedený přístroj.
Na uvedeném odkazu ebastlírny získáte lepší reference.
Do sbírky starých měřáků je to dobrý kousek, včetně manuálu.
Jakub Sedláček:
Zajisté se podívám. :) Zřejmě si ho děda přivezl z jedné ze zahraničních montáží, jakožto RT. Bohužel si nevzpomenu jaká země to byla. Na tuto indícii jsem při zadávání zapomněl ::)
Martin Kurka:
Jejda a já myslel, že si táta z Expa 70 v Osace přivezl unikát. Měli tam nějaký velký výprodej starších modelů - ročník 1966 - a vyšly mu diety, protože se živil velmi skromně.
Dnes je to pro mne rodinná památka chráněná tátem, ale mnou značně opotřebovaná, protože po "dočasném" záboru měřáku tátovi to byl můj jediný měřicí přístroj. Pro jistotu jsem jej doplnil ochrannými diodami přes měřicí ústrojí a vyplatilo se mi to, tátovi jsem jej neodrovnal. A pravidelně jsem si jej ověřoval v laborkách ve škole.
No nic moc přesný nebyl, s těmi 4kOhmy na volt také docela žral měřený obvod, přesností a citlivostí na DU10 neměl, byl i bez zrcátka a vyvážení měřicího ústrojí nic moc.
Ale přehlednost stupnice proti DU10 a též měření odporů paráda a docela přesně. Sice vyžadoval obskurdní baterii 22,5V, ale ta byla dostupná občas ve Foto-kinech jako baterie do žárovkových blesků (hodně pro pamětníky hořčíkové bleskové žárovky na jedno použití s páčkovým vyhazovačem žhavých žárovek).
A na nejvyšším rozsahu se 22,5V baterkou dal měřit i odpor 2-3MOhmy a ověřit 10Mohmový odpor - to byly odpory v g1 pro mřížkové předpětí, které často odcházely.
Na 10A rozsahu jsem ověřoval ťuknutím vnitřní odpor suchých kvalitou velmi nevyrovnaných suchých článků Bateria Slaný, to byla nejlepší zkouška.
Taky pro pamětníky.
Díky za vzpomínku na tátu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana