Kolik metrů kabelu se použije při elektroinstalaci v rodinném domku?

<< < (7/8) > >>

Kristina:
Ano, máte pravdu, ústní dohoda je také dohoda a já ji beru, jak už jsem psala, jen jsem si chtěla ověřit, že se může jednat o reálné výměry a jak je  mám případně přibližně zjistit.

František Šohajda:
Z praxe vím, že klubko kabelu (100m) je natažené co by dup!!
Kolikrát se divím, kde se mohl ztratit ,  když mám natažen jen kousek instalace...
Když si změřím rozměry místnosti, tak nevěřím, že je to tam!! :-\
Pak se nedivím, že majitel,laik počítá a nemůže se dopočítat a diví se kde je tolik metrů!!

Jak to vidí kolegové?

Jan Bocek:
....před mnoha léty jsme při instalaci RD předali soupis materiálu k podpisu majiteli. Fakturu nezaplatil a dal to k soudu, že tolik materiálu tam není. Opravdu přišel soudní znalec a měřili jsme kabely. Soudní znalec naměřil o 20% více, ale nenašli jsme dvě odbočné krabice za 1,60 Kčs. Byly někde pod omítkou.....bo rec měl dokonce vysekané drážky, aby bylo vidět kolik tam vede  kabelu. na místě jsem zaplatil majiteli těch 3,20 Kčs a faktura byla zvýšená a zaplatil soudní výlohy, které byly vyšší než celá instalace.

Laik nikdy nespočítá metry kabelů, protože nezná trasy, po kterých to vedlo.
Dneska žádné soupisy materiálu neděláme. A když tak zcela vyjimečně.....

slower:
Jen pro zajímavost, jak projektanti počítají metry kabelů? To si vytisknou půdorys stavby v určitém měřítku a zakreslí elektriku a pravítkem měří délku tras (kabelů)? neumím si to moc představit... mají na to nějaké fígle jak to spočítat rychleji?  (poklona) .

Jirka Š. Svejkovský:
Mají na to software a někteří i zkušenost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana