Má vliv špatný sled fází na spravnou funkci elektroměru?
Jan Franěk:
Citace: Jiří Kubík 29.11.2014, 15:57
Myslíte si, že před lety, kdy jiné elektroměry než s kotoučem nebyly
někdo při zapojování bádal, která fáze je která ?
Nevím jak u vás, ale já pracoval u STE Praha, rozvodný závod Benešov a zde bylo pravidlem, že se sled fází pečlivě dodržoval, na všech odběrných místech. Kontrolu jsme prováděli vadaskou, nebo "točánkem", což byl tester směru točení. V příloze je modernější verze, než jsme měli mi. A že jsem těch přípojek k rodinným domům zrekonstruoval i, nebo vytvořili. Pokud vím, tak pravidlo správného pořadí fází, je v připojovacích podmínkách. Ale to se možná pletu. Přesto stále dodržuji správný sled fází, jak jsem se to naučil. Je to prostě rutina, stejně jako fáze vlevo a další podobné zvyklosti.
Vlastně mi přijde, že se v té době mnohem více dbalo na řemeslné provedení a
bezpečnost, než dnes.
Miroslav Minařík:
Možná někdo namítne: hmm přehozená fáze a co na tom ...
Dovedete si představit kolik zedníků a domácích kutilů začne přehazovat dráty od rozvaděče až po zásuvky? Také znám případ, kdy chalupník, spíš statkář místo toho aby prohodil fáze na přívodu (když už on jako pekař na to sahal) tak začal prohazovat zásuvku u míchačky a cirkulárky. Pak mu v tom po čase vznikl chaos, že si pak kreslil na zásuvky, kterým směrem se to bude točit a nesahal na to.
I tak to může dopadnout, když se změní sled fází na sloupě. :-)
Jiří Kubík:
Citace: Jan Franěk 29.11.2014, 18:08
Nevím jak u vás, ale já pracoval u STE Praha, rozvodný závod Benešov a zde bylo pravidlem, že se sled fází pečlivě dodržoval, na všech odběrných místech. Kontrolu jsme prováděli vadaskou, nebo "točánkem", což byl tester směru točení. V příloze je modernější verze, než jsme měli mi. A že jsem těch přípojek k rodinným domům zrekonstruoval i, nebo vytvořili. Pokud vím, tak pravidlo správného pořadí fází, je v připojovacích podmínkách. Ale to se možná pletu. Přesto stále dodržuji správný sled fází, jak jsem se to naučil. Je to prostě rutina, stejně jako fáze vlevo a další podobné zvyklosti.
Vlastně mi přijde, že se v té době mnohem více dbalo na řemeslné provedení a
bezpečnost, než dnes.
Dobře děláte- dodržování zvyklostí mám také rád.
Tím před lety jsem měl na mysli, časy od vynálezu elektroměru s kotoučkem,
až do let asi tak sedmdesátých.
Vybavení bylo skromné (jedině opravdová Vadaska).
Při nějaké rekonstrukci, ať na části měřené, nebo neměřené, se sled fází srovnal za elektroměrem zkouškou motorem (většinou cirkulárka) aby to šlo majiteli jako před tím.
Ale základem naší debaty je, že pořadí fází na vstupních svorkách elektroměru se nedodržovalo a přesto měřily dobře.
Podmínky v provozu se určitě liší od těch na zkušebně vzhledem k různým
typům distribučních traf, i možnému jinému značení vývodů.
Bylo by špatné, kdyby se to nějak zásadně projevovalo.
Teď tak přemýšlím, jestli se indikátor nebude točit stejně při pořadí fází 1-2-3 a 2-3-1.
Vít Rotrekl:
Citace: Jiří Kubík 29.11.2014, 19:29
Teď tak přemýšlím, jestli se indikátor nebude točit stejně při pořadí fází 1-2-3 a 2-3-1.
Myslím že by se měl točit stejně. Protože pořadí je stejné. Jen není jako první L1, ale L2. A konec konců, která fáze je opravdu L1 až z elektrárny do domu se bude dost blbě poznávat
Miroslav Minařík:
Citace: Vít Rotrekl 29.11.2014, 19:43
Myslím že by se měl točit stejně. Protože pořadí je stejné. Jen není jako první L1, ale L2. A konec konců, která fáze je opravdu L1 až z elektrárny do domu se bude dost blbě poznávat
to je jedno zda je L1, L2, L3 nebo L3, L1, L2 ne? Jde o sled.
Někde v archívu je diskusní téma zda se dá L1 nafázovat z generátoru elektrárny až do prasečího chlívku v Horní Dolní!
(doh)
Vzhledem k principu je to diskuse o ....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana