Jak odstranit jiskru při zapojování spotřebiče?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: SedlakI 21.11.2014, 20:08
Něco takového budu chtít realizovat i do nové kuchyně (okruh, co se vypne při odchodu z domu)
Foxtrot?
Zdeněk Mazač:
Citace: SedlakI 21.11.2014, 20:08
Výborná idea, taky si všechno po sobě vypínám a snažím se to marně naučit i rodinu. Před 20 lety můj děda udělal v kuchyni babičce taky zásuvky vypínání, aby se na něco nezapomnělo..
Něco takového budu chtít realizovat i do nové kuchyně (okruh, co se vypne při odchodu z domu)
Něco podobného jsem řešil jako učeň u své babičky na znojemsku, dostal jsem za úkol zrekonstruovat osvětlení sklípku /jednalo se o 2 svítidla/ a vypínání bylo v kuchyni vidlicí do zásuvky, vypínač jsem neprosadil. Tak zněl požadavek investora-babičky :) . Velmi brzo jsem pochopil proč.
Pokud vešla do kuchyně, okamžitě jí padl zrak na zásuvku a pakliže v ní byla zastrčená vidlice, bylo okamžitě jasné, že někdo mlsá a bez ní :) nebo tam někdo mlsal a nezhasl. A protože se pohybovala téměř neustále v dohledu zásuvky, vyřešila i zabezpečení zásob. Takže se občas mlsalo na tajňačku se svíčkou a nebo s baterkou.
Oldřich Morávek:
Podobný požadavky žeším dvojrámečkem se zásuvkou a vypínačem se signalizační doutnavkou.
Stejným vypínačem mám i světla do sklepa a na půdu.
Jak vejdu do chodby, hned vidím, kde nechal hříšník rozsvíceno.
Jinak k jiskření zdojů dochází i u poměrně drahých zařízení od renomovaných výrobců.
Marek Laube:
Mám takový pocit, že zamezení jiskření při zapojování převážně spínaných zdrojů vypínačem toho moc neřeší. Případná jiskra se jen "schová" a není na první pohled vidět.
A věřím, že běžné vypínače zabudované v různých prodlužkách atd. nejsou na velké záběrné proudy stavěné, takto mi už jeden "shořel". Elegantní řešení bylo jedině od p. Fuka a to je termistor NTC.
ACEOF ACES:
Prodlužovák s vypínačem, v něm zapojený televizor, DVB-C tuner a malé audio, zapínal se asi 2x za den, ke zničení vypínače došlo asi po třech letech.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana