Jak odstranit jiskru při zapojování spotřebiče?
SedlakI:
Hned na úvod musím upřesnit, že se jedná obvykle o spínané napájecí adaptéry na NB, nebo různé nabíječky, apod.
Nemluvíme tedy o zjevně vadném/starém spotřebiči, který je nutno vyměnit.
V praxi potkám tak jeden NB zdroj z dvaceti, který neudělá záblesk spolu se zvukovým efektem při zapojování do zásuvky.
Běžný spotřebitel to prostě neřeší, ale po tom co jsem prohlédl slušně opálené kontakty v prodlužce u manželky si myslím, že to rozhodně není v pořádku. To bych prodlužku mohl měnit co půl roku.
Existuje nějaké řešení?
Petr M:
Jo, kvalitní zdroj.
Tahle jiskra je od toho, jak se nabíjí kondenzátory ve zdroji. Je to v podstatě zkratování sítě na krátký okamžik.
Kvalitní zdroj s PFC a soft startem by to dělat neměl. A dokonce má i vyšší účiník, menší riziko vyražení jističe,... Ale vyšší cenu a hůř se shání.
Fuk Tomáš:
Také mi to vadilo. Spíše, než kvůli životnosti zásuvky, kvůli životnosti dotyčného zdroje.
Vřadil jsem do přívodu rázový termistor 10 Ω. Problém, kam ho zabudovat, jsem vyřešil tak, že jsem ho zabudoval do mezikusu - zdechlé bezdrátově ovládané zásuvky. Tam bylo místa, když se vykuchala nefunkční elektronika :-)
Jiří Schwarz:
To bych asi nebyl já, kdybych nešel vlastní cestou...
Já běžně napáječ pro notebook do zásuvky "nestrkám", já ho mám pořád ve vícenásobné zásuvce na konci prodlužky a když to nepotřebuji mít zapnuté, prostě cvaknu vypínačem...
Stejně to mám i u velkého PC (PC, monitor, tiskárna, modem) nebo u TV (televize, satelit, DVD) a vypínám to když někam odjíždím...
Petr M:
Taky to mám doma řešeno 1f 25A stykačem za jističem pro pracovnu, ale co radit někomu, u koho nevíme, jestli se v tom vůbec smí vrtat?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana