Jak zesílit TV signál?

<< < (6/7) > >>

František Šohajda:
Citace

že zcela nová jím koupená účastnická šnůra byla vadná,

Než na to přišli údržbáři, chvíli to trvalo (nelogická závada u nové šňůry- řádově už asi 20 ks) ,  nyní jsou téměř vždy najisto, pokud nejde na pokoji TV ... (dance)
Lepší jsou dělané "na koleně"....než kupované!!

Václav Třetí:
Účastnické šňůry jsou v posledních asi 20 létech největší kámen úrazu v anténích rozvodech. Mizerné kabely i konektory použité na výrobu zdánlivě hezkých kabelů umí divy.

Nedávno jsem se setkal se šňůrou, která zkoušená ohmmetrem vypadala v pořádku, přesto signál nebyl dobrý. Nakonec jsem ji rozkuchal a zjistil, že stínění nebylo stínění, ale pouze několik měděných chlupů omotaných kolem střední žíly spirálovitě po délce s mezerami několik cm! V principu krásná cívka se vzduchovým jádrem (on ten střední vodič byl také vidět skoro jen pod lupou, jak byl slabý),  takže slušná indukčnost na těch asi 3 metrech délky, pro signály v pásmu UHF prakticky izolace!

Tak jsem si vzpomněl na jednoho mého známého, který kdysi několik let sledoval kabelové programy v paneláku na pokojovou anténu. Signál zřejmě unikal z právě takhle "kvalitního" kabelu u sousedů, kteří měli kabelovku oficiálně.

Jaroslav Bobek:
Neznam hodnoty, co nameril Antenar, ale nejde mi do hlavy, proc nekdo nacpal za rozbocovac, predzesilovac a potom zasilovac? U zasuvky bych chtel videt namerene hodnoty a nejlepe na spektrum, vzdyt to musi byt zahlcene jak prase. Nevim, co mate za antenu ani pouzite komponenty, ale chtelo by to znovu a lepe. Sám Technik, uz měl vedet, ze se bude delat dalsi patro a měl vse udelat jak se ma, ted z toho dopadl takovy zbytecny bastl.

Citace: Eldest  30.10.2014, 17:28

Na obrázku č. 1 lze vidět zapojení, které provedl "anténář" v druhém patře domu. Všechny kanály nám fungovali bez problémů pouze programy na multiplexu 3 (Prima Love, Prima Zoom, óčko...) nám občas nešly 100%. (Použitý předzesilovač je Teroz K21-60 - http://www.teroz.cz/cs/zesilovace/specialni).

Na obrázku č. 2 lze vidět zapojení ve druhém patře domu (viz. obr 1) a také navíc zapojení, které prováděli elektrikáři při rekonstrukci prvního podlaží. V rozvaděči je použitý zesilovač Alcad AI-400 http://www.alza.cz/alcad-ai-400-d1533413.htm. Všechny programy jdou na televizích připojených v prvním podlaží bez problému, ale programy z multiplexu 3 nejdou vůbec naladit. Pokud je naladím ručně, tak nejdou vůbec nebo v takové kvalitě, že vidíte 85% černé obrazovky a 15% barevných kostiček. Nevím, čím může být problém s multiplexem 3 způsoben, jestli dochází k tak velkému útlumu na koaxiálním kabelu, že signál se k zesilovači v rozvaděči vůbec nedostane?

Zkoušel jsem i na vedení do prvního podlaží připojit již použitý předzesilovač (který je teď zapojen pouze pro druhé podlaží),  ale potom na TV v prvním podlaží nešlo naladit vůbec nic.

Řešením by asi bylo na půdu (hned k anténě) na "hl. koaxial" dát nějaký další zesilovač, ale raději bych slyšel názor a rady nějakého odborníka, který má praxi z oboru.

PS: délky koaxiálních kabelů jsou pouze orientační

František Kabát:
Nevím, z kterého jste města, ale i v Praze, kde jsou všechny signály ve vertikální polarizaci, je ČT v HD v polarizaci horizontální. Pozor na datové vysílání 4G, které se přibližuje k hornímu konci UHF pásma. Prodávají se LTE filtry které horní část UHF od rušení očistí. Filtry najdete např. na www.antech.cz. Více je o této problematice v  časopise Praktická Elektronika 10/2014.

Václav Třetí:
V Praze a okolí jsou k dispozici signály dvou vysílačů. Praha-město (Žižkov),  který používá polarizaci vertikální a středočeský Cukrák, kde je použita polarizace horizontální. Pokud se v poslední době něco zásadního nezměnilo, tak jsou použity stejné kanály.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana