Je možné takto zapojit elektrokotel?
Martin Nečekal:
Citace: Ondřej Dragula 29.10.2014, 19:55
Ano je to tak, N na svorce N1 konektoru J3 je propojena s N kotle. Je trochu škoda, že manuál dodávaný s kotlem, není totožný se servisním manuálem, který dostáváme my. Několikrát jsem to již urgoval a to nejen u elektrokotlů. :-[
Já jsem napsal HDO na N1, ale už jsem si to nepamatoval přesně, každopádně to by mi ten kotel nešel, ale on jde, takže na N2.. :)
Kolega se tohle dozvěděl na školení, takže mi dokázal poradit, ale jak je vidět tak ani na odborném portálu jsme se málem nedobrali pravdy, díky tedy za váš příspěvek p.Dragulo. ;)
Milan Hudec:
Citace: Petr Moravec 29.10.2014, 20:05
Pracovní vodič světle modré barvy uložený v omítce je prasárna (zle).
Ale v tomto popisovaném případě se na vodiči potenciál fáze neobjevuje ani v době vysokého tarifu. Tím neschvaluji toto uložení, ale přeberte si to.
Jen je třeba dodat že pokud bude kotel zapojený za chráničem, tak se propojí N za chráničem s N od HDO a to se všemi důsledky.
Ono to je nejspíše takto, na horní svorce je tvrdý potenciál N rozvodu kotle, na dolní svorce "relátko" oproti fázi, takže buďto klemou či z hdo přivedu na dolní svorku N, potenciál fáze se tedy na samostatném vodiči objevuje v "klidovém" stavu, jediné řešení neodporující jak normám, tak zdravému rozumu je vodič vyměnit za kabel s dvojitou izolací.
Petr Moravec:
To už neokecám. :-[ Pokud je výrobcem kotle použito nějaké nízké napětí.
Muselo by být deklarované jako bezpečné PELV.
A dodatek o chrániči by tím byl nesmysl.
Omlouvám se za unáhlenost.
Jan Franěk:
Řešil jsem tento kotel před loňskou zimou a musel jsem, na popud servisního technika, který kotel spouštěl, dodat zmiňované relé, kterým jsem dával povel HDO kotli. Jinak by kotel nespustil, případně by padla záruka. Takže je mi úplně jedno, jestli bez něj kotel funguje, nebo ne. Nechci připravit svého zákazníka o záruku, případně ji nést sám.
Proč neoslovíte přímo technickou podporu výrobce? Není on tím, kdo by v tomto „sporu“, měl mít konečné slovo? Jak prosté. (drinks) ukončilo by to všechny dohady
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana