Je možné tahat elektroinstalaci sadrokartonovým stropem?

(1/4) > >>

JBeliqar:
je mozne tahat z rozvodne skrine nahoru a potom drazkama dolu k vypinaci a zasuvce - zasuvkovy obvod potom bdue uz drazkovan a natazen ve zdi.

jsem sítař a i když vím, že to je trošku jiné většinu kabelů taháme, když to jde sadrošem, ale elektroinstala ce nejsem jist jestli to je možné, tím že se kabely zahřívají.

Mělo by to být v husích krkách kvůli zatepleni mezi sadrokartonem a půdou nebo nemusí ?
Popř nevadí tomu něco?

Jiří Schwarz:
Udělat se dá "všechno" a existují způsoby jak to udělat "dobře".
Záleží na to,. jestli je to jeden okruh, nebo je tam seskupení více kabelů, jestli je třeba kontrolovat oteplení, záleží na tom, jestli tam není souběh s jinými sítěmi, v podkroví bývá často problém se vzdálenostmi od hromosvodové soustavy...
Probrat tady všechny detaily by dost překročilo rozsah běžného diskusního příspěvku a navíc pro závazné posouzení je třeba znát spoustu podrobností.
Já vím, že výraz PROJEKT je mnohými vnímán jako sprosté slovo, ale ono je vždy nejlepší, když to na místě vidí někdo, kdo má znalosti, zkušenosti, a navrhne řešení optimální s ohledem na místní detaily.

JBeliqar:
bohužel v projektu el.instalaci nemám, takže jsem si elektroinstala ci i okruhy kreslil sam ( mam vyhlasku 50 §6 a na skole jsme meli elektroniku, ale do celeho zapojeni instalace bych se sam nepustil )

mel jsem par naceneni ( par kolem 80tisic ,  jednou 50tisic - celkem velky rozdil ),  ale chteli to davat do podlahy ,  coz se mi nezda jako dobre reseni, kdyz pri problemu bych musel rozbijet podlahy atd...

nekteri rekli do zdi, coz je asi normalni ( hodne prace pri vyrezavani drazek neresim, ale proc to delat, kdyby to slo vrchem )

ale bavil jsem se s elektrikarem z rodiny ( bohuzel nema na me cas, ma sve prace dost, takze mi dal jen nejake doporuceni)  o tom reseni stropem a tahani dolu, ktere se mi zdalo dobre, protoze tak tahame i utp kabely abychom to nemuseli davat do list pres mistnosti, ale pouze v jedne casti kolmo k zasuvce.

Okruhu bude urcite vice, ptam se totiz na elektroinstala ci celeho RD ( 130m2) - muzu pripojit nakres jestli budete chtit.
Kabely by byly umisteny mezi sadrokartonem a deskama ( podlahou pudy ),  kde bude, ale jen ulozny prostor, tudiz se tam bude chodit minimalne .  Takze by byly vlastne v zatepleni stropu. Tam by nejspis museli byt i v chranickach, mam pravdu ?

Dnes se mi nabidl znamy, ktery by mi to zapojil a ja bych si natahl kabely a vyrezal drazky. On s tim stropem nemel zadny problem, i kdyz mi prvne rikal taky do podlahy, protoze to je asi nejjednodussi. ( prosim nepiste kdyz to rekl znamy at to tak udelam, rad si zjistuji info u vice zdroju )

Martin Nečekal:
Já to dělám tak, že když je nad kabelem dřevo(podkroví) dávám kabel vždycky do krku. Pokud by byl nad ním beton, nebo normální omítnutý strop, dávám samotný kabel, každopádně je vždycky lepší kulatý kabel, než plocháč. Když bude na kabelu ležet zateplovací vata, tak by taky nemusel být v krku, ale to je jenom můj názor. Každopádně při instalacích v podkroví jdou kabely různě kolem trámů, takže tim krkem nic nezkazíš.  ;)

David Hruda:
Citace: JBeliqar  26.10.2014, 18:50

mel jsem par naceneni ( par kolem 80tisic ,  jednou 50tisic - celkem velky rozdil )

na základě čeho posuzujete ty rozdíly v ceně, když nemáte projekt?
Citace: JBeliqar  26.10.2014, 18:50

ale chteli to davat do podlahy ,  coz se mi nezda jako dobre reseni, kdyz pri problemu bych musel rozbijet podlahy atd...

jaké problémy očekáváte? pokud jsou kabely uloženy dobře, není se čeho bát

Doporučuji vést zásuvkové okruhy podlahou a světelné stropem. Změřte si vzdálenost zásuvky od stropu, vynásobte dvěma a vynásobte počtem zásuvek- číslo, které vám vyjde je zhruba délka zbytečně použitého kabelu CYKY-J 3x2,5. Drážky k tomu a už je to zajímavá suma.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana