Co připravit ve zdi za sporákem na jeho připojení?

<< < (4/5) > >>

Jaroslav Hasala:
Na kabel CYKY 5Cx 2,5, odjištěný jističem B16/3 lze při třífázovém připojení připojit sporák do cca 10 kW. To je pro většinu případů zcela dostatečné.
Předpokládám tedy nějaké "normální" uložení přívodního kabelu a délku do cca 50m.

Některé spotřebiče (typicky např. indukční varné desky) jsou ovšem připojené pouze na dvě fáze. Při připojení na dvě fáze může být celkové zatížení cca 7 kW.

Pokud bude v kuchyni samostatně stojící, nezabudovaný sporák, osobně obvykle připravuji vždy kabel CYKY 5Cx 2,5, i když mi majitel tvrdí že tam bude sporák kombinovaný (vršek plyn + el. trouba).
Vývod ukončuji krabicí KU 68, umístěnou relativně nízko, cca 20 cm nad zemí.
V připadě plynového sporáku se na vývod osadí běžná zásuvka 230V (a dva vodiče zůstanou nezapojené). V případě elektrického sporáku se na vývod osadí sporáková přípojka.
Pro připojení el. sporáku používám plastovou šňůru (CYSY).
Vypínače - sporákové kombinace obvykle nepoužívám.

U zabudovaných varných desek používám samostatný přívod pro varnou desku a samostatný přívod pro el troubu. Nejsem přítelem kombinací dvě fáze pro sporák, jedna pro troubu. Raději nějaký drát navíc, než aby něco chybělo.

Pavel Horský:
Citace: Aleš Dobrovolný  22.09.2014, 13:59

Nechci prudit, ale pokud dojde je změně průřezu vodičů kabelu z 4mm na 2,5mm, není nutné do tohoto místa osadit jistič s hodnotou odpovídající menšímu průřezu kabelů?

P.S.: projekcí sporáků se opravdu nezabývám, jenom tak uvažuju.

Není.
Za určitých podmínek uvedených v níže uvedené části ČSN do 3m není nutno.
ČSN 33 2000-4-473, odst. 473.1.1.2

Aleš Dobrovolný:
Citace: Pavel Horský  22.09.2014, 16:08

Není.
Za určitých podmínek uvedených v níže uvedené části ČSN do 3m není nutno.
ČSN 33 2000-4-473, odst. 473.1.1.2

Díky, zase jsem chytřejší.

Pavel Horský:
Kolego, já se velice omlouvám. Po opětovném přečtení uvedeného článku z ČSN jsem si uvědomil, že to nebude uplně to správné, co jsem mohl napsat a myslím, si, že jsem se zmýlil. Přiřadil jsem k problému chybnou citaci ČSN.

Aleš Dobrovolný:
Citace: Pavel Horský  22.09.2014, 17:23

Kolego, já se velice omlouvám. Po opětovném přečtení uvedeného článku z ČSN jsem si uvědomil, že to nebude uplně to správné, co jsem mohl napsat a myslím, si, že jsem se zmýlil. Přiřadil jsem k problému chybnou citaci ČSN.

Díky, momentálně nemůžu (nemá v tomto notebooku příslušný adobe applet) na ČSN ON LINE, zítra se na to zkusím podívat, protože tento problém mě docela zaujal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana