Co připravit ve zdi za sporákem na jeho připojení?

(1/5) > >>

Vítězslav Šedina:

V kuchyni mám přiveden ke sporáku CYKY 5x4 mm (na doporučení člověka s elektrotechnic kou kvalifikací). Zatím jsem se zde všude na fóru ale dočetl, že se sporák připojuje 5x2,5 a takto je dimenzována i většina přípojných krabiček. Tzn. mám sice naddimenzován průřez přívodu ke sporáku, ale dle běžně dostupného materiálu a způsobů zapojení mi nesedí průřez, který se do krabiček zapojuje.

Při demontáži starého sporáku (od již odpojené "hlíny",  která byla ponechána jako neživý kus kovu ve zdi) jsem uzřel, že sporák byl připojen přímo přes čokoládu ke kabelu ze zdi. Průřezy byly dokonce jiné a čokoláda volně visela (mimo jakoukoli krabici nebo kryt s IP vlastnostmi) mezi sporákem a zdí pod kuchyňskou linkou. Takto to určitě nechci :-).

Prosím tedy o radu, co mám připravit (zasádrovat) do zdi za sporákem a co mám zakoupit za krabičky, než pořídím sporák, aby mě oprávněná osoba (pověřená výrobcem, která zapojuje spotřebič kvůli glejtu o záruce) neposlala rovnou někam nebo pro chybějící elektroinstala ční materiál při zapojování sporáku.

Jo a by to bylo taky trochu hezký :-) (i když to nebude pak vidět, ale to je jedno, ať to má trochu úroveň).

P.S. Jsem laik, ano, jsem. Abych předešel nejasnostem v diskuzi: Bavíme se pouze o zednických pracích.

Jiří_Hrubý:
5x4 je pro sporák rozumná volba.
Co připravit, záleží tak trochu na požadavcích výrobce sporáku.
Mezi pevnou instalaci a pohyblivý přívod sporáku je dobré dát sporákovou kombinaci, kterou se dá sporák při nějakém prů.ru, nebo při úklidu  namístě vypnout. Ale to jako estét asi slyšet nechcete :)

Vít Rotrekl:
Zeptejte se toho elektrikáře co to bude připojovat... Co by se mu líbilo a dobře dělalo.

Dobře, no. Zasekal bych do zdi KO 98 (vzhledem ke kabelu 5x4, bych i možná volil KO100, do té by se vešly i řadovky) ve které by končila ta CYKY 5x4 a z krabice dát kousek nějakého husího krku. kterým by prošel kabel ke sporáku....

František Janeček:
Citace: Jiří_Hrubý  20.09.2014, 14:48

5x4 je pro sporák rozumná volba.
Co připravit, záleží tak trochu na požadavcích výrobce sporáku.
Mezi pevnou instalaci a pohyblivý přívod sporáku je dobré dát sporákovou kombinaci, kterou se dá sporák při nějakém prů.ru, nebo při úklidu  namístě vypnout. Ale to jako estét asi slyšet nechcete :)

Takhle se to dělávalo(viz příloha).Ta 5x4 je na sporák až zbytečně dost.Estéti nechtejí o sporákovce ani slyšet.To je pravda.Záleží na tom, co chce výrobce sporáku.Vypnou t se to nechá i jističem v podružném rozvaděči ale já jsem byl vždy pro sporákovku se signálkou.V příloze je obrázek.Vedení pod omítkou je v "husím krku".Jeho konec se mírně ohne ze zdi a v té poloze se zasádruje.Až to zatvrdne a začistí se to, tak se "husí krk" zařízne do roviny s omítkou.To je místo té polozahnuté vývodky.Protáh ne se gumový (lépe silikonový kabel) a nechá se viset rezerva na vytažení sporáku.S tou 5x4 v gumě nebo v silikonu to asi nevyhrajete.Ta 2,5 by na tu propojku byla lepší.Stejně to budete jistit 16A jističem.Jestl i použijete větší jištění než 16A, budete muset mít tu propojku také ze 4 a bude se vám to špatně dělat.

Zdenek Hejčl:
Nejjednodušší je osadit krabici KP kulatou nebo hranatou a dát přístrojovou přípojku. ;)
V hranaté je více místa.  (dance)
Pánové řeší se zde nicotné prkotiny... (zle)
Trubkové vývody ze zdi, to je z minulého století, proberte se!   (wall)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana