Která ČSN pojedává o uzemnění stožárů VO?

<< < (2/4) > >>

Petr Doležal:
Pokud se jedná o drát v ohni zinkovaný, tak dle ČSN 33 2000-5-54, tab.54NL d=8 mm. Pásek se jistě jednodušeji "připlácne" na stožár, jiný důvod k jeho použití nevidím, ale špatně se ukládá do země. A protože nejen že ČSN jsou nezávazné a i tab.2 ČSN 34 1390 dokonce umožňuje na svod i vedení v (neagresivní) zemi  FeZn d=8, tak to před příslušnými institucemi obhájím. Ať mi to vykladač norem nebo její zpracovatel vyvrátí, ale pragmaticky a ne jen tím, že psáno jest "páskovým zemničem".
Dále, v ČSN je sice psáno " Uzemňovat se má každý stožár, který má větší zemní odpor jak 20 ohmů. ",  ale jak to zjistit ? Před realizací výpočtem ? To bych si netroufl. A po realizací měřením a pak dodatečně dělat zemnění ? To by bylo drahé, protože se mezitím kabely musely kvůli "sběračům barevných kovů" zasypat. Také nemohu měřit odpor dříve, než mám vyzrálý beton základů a okolní zemina se jaksi "zkonsoliduje".

Kamil Novák:
Koukám, že se tady dost vyznáte v problematice uzemňování stožárů VO (to myslím prosím bez jakékoli ironie),  tak bych se přítomných chtěl zeptat na jejich názor na připojování FeZn kulatiny ke sloupu pomocí lisovacích kabelových hliníkových ok.
Je mi jasné, že u uzemnění se na nějakou tu desetinu ohmu přechodového odporu v takto zhotoveném spoji nehledí, ale nezdá se mi to být tím pravým oříškovým.

Petr Doležal:
Mně taky ne, zašlu časem foto, jak to děláme my. Proč mezi dva stejné materiály vkládat jiný ? Zvláště když spoj je občasně ve vlhku.

Petr Doležal:
Na fotu je zachycena hlavně nekvalitní hlavička, ale svorka je zřejmá. V souboru pak svorka, resp. jen její jeden díl, který by se mohl použít. Výrobců podobných svorek je mraky, stačí navštívit velkoobchod.

Petr Doležal:
Svorka mi neodešla, takže ještě jednou jako obrázek

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana