Jak pospojovat CYKY 6mm pro 24V DC?
Radek Paos:
jo, klidně to tak udělám, s tím problém nemám, ostatně připouštím to jako jednu z možných variant. ale i tak tam dojde k nějakému spojení - a bude-li odpor větší, než u zbytku vodiče, bude nebo nebude to mít vliv na celkové výkonové ztráty, tj. je třeba to uvažovat nebo ne?
Roman Šafránek:
Pokud povedete dva samostatné kabely, tak budou ztráty menší, než pokud uděláte někde uprostřed T spojku (protože kabelem před T spojkou by tekl součet obou proudů a tudíž by tam ztráty byly vyšší...)
Na začátek bych dal třeba malou rozvodničku s DIN lištou, do ní pojistkové odpojovače, odpojovače bych třeba spojil k tomu určeným "hřebenem" (ten má poměrně velký průřez i velké styčné plochy), příp. bych pro rozdvojení použil řadové svorky propojené můstkem. Pokud to bude kvalitně provedeno a budou použity kvalitní prvky s dobrými svorkami tak budou ztráty na těchto přechodech zanedbatelné.
Zdenek Hejčl:
Málo informací na provedení a za jakým ůčelem.... :'(
Zde se vyskytuje otázka: Nebylo by jiné elegantní řešení? ;)
Třeba by to šlo vyřešit úplně jinak.
Radek Paos:
účel - dotáhnout na vzdálené místo v otevřeném prostoru (na dvě místa) cca 24 V. Původně jsem začínal s 5 a 12, ale to se ukázalo jako nerealizovatel né kvůli výkonovým ztrátám, které při běžných průřezech byly větší, než 2 procenta. No tak jsem se dopočítal postupně k 6 mm2, kde již ztráty nejsou tak velké (a chápu tedy, že třeba kabel nevyhoří).
Chápu, že je to trochu zašmodrchané, i u mne je to myšlenkový vývoj a přemýšlení, jak to a to udělat. Viz třeba ty pojistky nebo spojení. Jsem z toho trochu mimo, dejme tomu, že vodič bude mít tři sériové segmenty:
A - 6 mm2 2 metry (smyšlený odpor třeba 1 Ohm/m)
B - 0.4 mm2 1 cm (smyšlený odpor třeba 30 Ohm/m)
C - 6 mm2 4 metry (smyšlený odpor třeba 2 Ohm/m)
Pro výpočet ztrátového výkonu vedení (tedy onoho povoleného procenta) tedy mohu B zanedbat? Protože úbytek napětí na B je nula nula nic? Kruciš, teď už se do toho nějak zamotávám:( Místo B si vlastně mohu představit spoj nebo pojistku, viz původní dotaz.
Na odpojovače kouknu.
ACEOF ACES:
Pro úbytek napětí do 5% při 24V a 8A na vzdálenost 30m, bych zvolil průřez alespoň 10mm2 v mědi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana