Jak pospojovat CYKY 6mm pro 24V DC?
Juraj Rojko:
Citace: Radek Paos 20.08.2014, 23:53
ad A, B a C - prosím, je schopen mi někdo vysvětlit, zda to tak je nebo ne? Pořád si tak nějak laicky říkám, že jde o to, aby úsek B to proudově zvládal, ale ztrátový výkon to de facto neovlivní.
Pokud vás správně chápu, tak ano, je to tak jak píšete. Prostě zapomeňte na úbytky na pojistkách a spojích. (Pokud jsou tedy realizovány alespoň trochu normálně.)
Citace: Radek Paos 20.08.2014, 23:53
ad 6 vs 10 - asi jo, 10 vypadá bezpečněji. Jen abych to vůbec připojil do svorky zdroje:)
Tady přece vůbec nejde o bezpečnost. Bezpečné to bude, i když použijete kabel s průřezem vodičů 1mm2. (Tedy ve smyslu, že vám to neshoří.) Jde pouze o to, že na konci vedení budete mít menší napětí než je napětí zdroje a zda toto napětí bude stačit připojenému spotřebiči. Některé zdroje umožňují napětí v určitých mezích regulovat, tak si to případně můžete vykompenzovat. A pak jde také o nějaké menší ekonomické ztráty, ale ty se zase dají kompenzovat dobrým pocitem z toho, že pomáháte vytápět žížalkám chodbičky.
PS Stránky Michala Kolesy berte poněkud s rezervou...
Radek Paos:
aha, tak to se na to fakt dívám špatně - celou dobu si myslím, že ta 2 procenta nebo 5 procent jsou limitem z toho důvodu, aby se díky velkému ztrátovému výkonu vodič příliš nehřál a v horším případě neshořel (izolace, třeba). Proč se tedy pak vůbec o nějakých procentech hovoří? Info jsem o tom našel i zde - http://www.tzb-info.cz/6058-nove-pripravovana-csn-33-2000-1-ed-2-elektricke-instalace-nizkeho-napeti
ano, já vím, že nejjednodušší je natáhnout tam 230 V a transformovat to až na místě. Ale nemám třeba v v části toho vedení jak dodržet odstup od datového kabelu pro UTP. To je jedna z komplikací. Druhý primární důvod je, že raději pracuji s bezpečným napětím. Třetí, že z toho zdroje to potřebuji dostat nejméně do dvou míst (a ještě pravděpodobně asi ke dvěma zařízením přímo u zdroje) - takže se chci vyhnout vysokému počtu zdrojů.
ano, možná pro někoho jsou to zcela jasné věci a "je to marný...", nejde mi fakt o nic jiného, než věci pochopit a dobrat se k výsledku.
Radek Paos:
Citace: Juraj Rojko 21.08.2014, 01:59
Pokud vás správně chápu, tak ano, je to tak jak píšete. Prostě zapomeňte na úbytky na pojistkách a spojích. (Pokud jsou tedy realizovány alespoň trochu normálně.)
asi jo, chápete. Předpokládám to normálně ve smyslu že daný spoj nebo pojistka Prostě úsek B) zvládne průchod požadovaného proudu (tj. je dimenzován pro daný proud)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana