Která ČSN/čl. je porušena chybí-li na svítidle ochranné sklo?
Tomáš Maixner:
Pro pana Doležala:
Já vím, že jsem uvedl extrém. Ale extrém zcela reálný a zcela v souladu s normami. Holé vedení do dvou metrů by tam samozřejmě nemohlo být. Nesvítí se na střechu, ale do dvora, nad ním jsou svítidla ve výrobcem doporučované výšce 87 metrů :-). Jen jsem chtěl uvést příklad, kdy je vše v souladu s normami a přesto lze bez nástrojů odstranit části svítidla. Tím jen chci ukázat, že argument - co jde odstranit bez nástrojů je zbytečné - není zcela korektní.
Tomáš Maixner:
87 metrů nikoliv, sedmička se tam vloudila, tedy jen osm metrů
Tomáš Maixner:
Pro pana Beláně:
Tak to je mi líto, že jsem vás rozhořčil. S tím, abych byl kvalifikovaný elektrotechnik už asi nic nenadělám, zůstanu nedoukem asi až do smrti.
Nevím v čem vidíte demagogii. Jen jsem uvedl reálný příklad, kdy lze bez nástrojů odstranit zásadní díly svítidla.
Považujete to za demagogii - tak jiný příklad - naprosto běžný - mám na stole svítidlo se stínidlem na závit. Holýma rukama jej mohu odstranit. Bez stínidla mě bude svítidlo silně oslňovat - bude porušena norma ČSN EN 12464-1. Svítidlo bez stínidla nemohu používat.
Doufám, že je to srozumitelné. Nejde o nic jiného, než o to, že se mýlíte, když považujete to, co lze bez nástrojů odstranit, za nepodstatné a absenci takových prvků nepovažujete za závadu. Pokud jsem pro vás i nadále demagog, tak se už nedá nic dělat. Nějak se s tím srovnám.
Jiří Sedlmajer:
Tak sklo ano nebo není závada? Vyber,co vyhovyuje.
Nevím, ale jako LAIK bych občas musel být z vašich rad jelen :)) a musel bych si myslet o profících něco nepěkného.
Co tak zavést zvláštní rubriku pro laiky, nechat někoho odpovědět,nebo se střídat a výhrady si vyříkat mezi sebou?
štěpán škriečka:
Chybí - li kryt na světle, tak to hodnotím jako závadu dle ČSN 33 2000-4-41,412.2 a ČSN EN 60529, porušení krytí/IPxx/. Dále neřeším otázky zda tam je či není kryt potřebný to ať si řeší provozovatel na základě vyhodnocení rizik, ale jestli výrobce navrhnul krytí, tak tím něco sledoval. Obvykle spolehlivost, bezpečnost a estetika je jen doplněk.
A určitě se dá požít ČSN 2000-1 např.čl.131.1, 132.1, 132.1N2, 133.3, 13N6.2 všeobecně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana