Jak je možné dodržovat normy, když jsou tak drahé?

<< < (3/19) > >>

Milan Karvánek:
Jasně, že jsem to nemyslel doslova a to co píše kolega Jiráček, Křemen a Hasala je potřeba zvážit, rozvinout a zrealizovat:-)))

Miroslav Minařík:
Pánové, máte krásné revoluční nadšení, avšak berte v potaz stále platné
znění zákona 22/97Sb.
které se ovšem zcela viditelně nezmiňuje o opisování textu. Opsaný text totiž ztrácí právní závaznost, protože není prokazatelné, zda je totožný s originálem znění.

§ 5
Zabezpečení tvorby českých technických norem
(8) České technické normy nebo jejich části vydané na jakémkoliv nosiči smějí být rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem pověřené právnické osoby nebo za podmínek stanovených v odstavci 6 se souhlasem Úřadu.
§ 19
Pokuty
(3) Úřad na základě podnětu, který obdrží, nebo na základě vlastního zjištění, uloží pokutu do výše 1 milionu Kč tomu, kdo

a) neoprávněně označil dokument značkou ČSN,

b) neoprávněně rozmnožil nebo rozšířil českou technickou normu, nebo její část, 5)

Jan Alin:
"Pánové, máte krásné revoluční nadšení, avšak berte v potaz stále platné znění zákona 22/97Sb. které se ovšem zcela viditelně nezmiňuje o opisování textu. Opsaný text totiž ztrácí právní závaznost, protože není prokazatelné, zda je totožný s originálem znění."

Nejsem právník ale mám tomu rozumět tak že když tu normu přepíšu ručně do texťáku tak potom neporuším autorská práva když ten text poskytnu? To by bylo dost podivné.

Miloslav Dunda:
Domnívám se, že se jedná o nepochopení. Pan hasala zcela určitě nemyslel opsat normu, ale provést jen stručný výcut, např. typu:
prostory s nebezpečím hořlavých prachů .....
- Musí být proudový chránič 300mA - ČSN .....,  čl. ....
- Pracovní nulový vodič musí být vypínatelný - ČSN ....,  čl. ...
nebo nějak tak podobně. Nezdá se mi to úplně špatný nápad, ale kdo si s tím dá tu práci?

Miroslav Minařík:
To Jan Alin:
To je právě to, co není nikdo schopen vysvětlit.
Zákon hovoří pouze o části normy. Já to chápu jako například X krát X mm plochy stránky normy. Tedy přesný obraz kopie normy, z kterého je jasné, že jde o nezaměnitelné pořadí a množství znaků, které je v normě. Takový shluk informací je právně závazný.
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud někdo opíše text ať již strojně, nebo ručně, nemám záruku, že tam není chyba. Tím tedy chci tvrdit, že při opisu takového textu se jedná o poznámku. V opačném případě lze považovat za součást normy i samotné písmeno!
-
Nebo? Je někde oficiální vysvětlení, které nám všem po dlouhá léta od vzniku tohoto zákona uniká?
-
Doposud si tyto řádky vykládá každý po svém, jak se mu to hodí. Na můj dotaz několika právníků se dozvídám především to, že se i oni diví, že norma není volně v oběhu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana