Mám pro rodinný dům použít hromosvod a přepěťové ochrany?
Petr Jankovič1:
Stavím dům, a protože se jako všichni snažím ušetřit kde se dá, ale zase to jak se říká "neojebat" úplně a protože přepěťové ochrany obou stupňů nejsou úplně běžnou a lacinou záležitostí a pravděpodobnos t, že nikdy nezaberou je značně vysoká, pořeboval bych vědět jak na to, tedy spíše ano či ne.
Vzhledem k tomu, že stavím pod kopcem a navíc mám za plotem dvacetimetrovo u železnou věž, neplánuju hromosvod.
Pokud by ano, pak bych se asi bez přepěťových ochran neobešel, ale takhle celkem nevím. Zatím jsem se o tom bavil s místními elektrikáři a je to 75:25 v neprospěch ochran.
Co vy na to pánové?
Miroslav Minařík:
Citace: Petr Jankovič1 27.06.2014, 05:19
Vzhledem k tomu, že stavím pod kopcem a navíc mám za plotem dvacetimetrovo u železnou věž, neplánuju hromosvod.
Co to je za argument?
Citace: Petr Jankovič1 27.06.2014, 05:19
Zatím jsem se o tom bavil s místními elektrikáři a je to 75:25 v neprospěch ochran.
Tak to budou určitě znalci, když říkáte elektrikáři. A termín elektrikář nějak souvisí se znalostmi ochrany před přepětím?
Z toho co jste napsal to vypadá, že se ptáte kolemjdoucích na vše kolem elektroinstala ce. Skutečnost, že někdo je elektrikář nic nevypovídá o znalostech. Znám jednoho revizního technika, který celý život strávil výukou dalších elektrikářů a v jeho požehnaném věku jsou znalosti o ochraně moderních zařízení proti přepětí tristní.
Tedy neřešte značku, řešte projektanta. To, co se dozvíte z doslechu bude slepenec, který vůbec nemusí být funkční.
Vít Rotrekl:
Tím spíš, že máte tu věž vedle domu, tak bude lepší mít kvalitní svodiče bleskových proudů a přepětí než hromosvod.
Protože okolo domu existuje jakási sběrná plocha, která je definována rozměry stavby. A při úderu blesku do této plochy, je možné zavlečení přepětí nebo části bleskového proudu do domu. Předpokládáme li, že váš dům bude připojen na inženýrské sítě...
Stejně tak může při úderu blesku do oné věže, část bleskového výboje přeskočit na váš dům, a bude potřeba hromosvod.
Není to tak jednoduché...
Jak na to?
Stačí si nechat vypracovat Analýzu rizika a ta určí jaká jsou potřeba provést opatření k tomu, aby byla snížena pravděpodobnos t škod ať už bleskovým proudem, nebo přepětím, na přijatelnou hodnotu.
Jan Hájek:
Jestli je vnější ochrana před bleskem potřeba, jestli stačí pouze instalace svodiče bleskových proudů, nebo celá koordinovaná ochrana?
To je pppřece výsledek z analýzy rizika dle ČSN EN 62305-2. To samozřejmě neznamená, že dům nebude zasažen, ale jedná se o dokument, ze kterého jde vycházet.
Je jedno, co v analýze rizika vyjde, riziko příméého zásahu bleskem je nenulové na celém světě.
Lukáš Rotrekl:
Vy stavíte a nemáte analýzu rizik? Jak jste to dokázal?
Vy realizujete stavbu a nemáte prováděcí dokumentaci? Ta by třeba řešila ochranný prostor té ocelové věže. Ale zase jedním z podkladů pro prováděcí dokumentaci je analýza rizik.
Co to je za nový argument (nepotkávám se s ním poprvní), že pokud je na domě instalovaný hromosvod musí být i bleskosvodiče ( i když, to většinou přišlo s termínem přepěťovky)?
Dělal jsem už pěkných pár analýz rizika, pár rodinných domků mě vyšlo bez potřeby instalovat hromosvod, ale jenom jedinný mě vyšel bez potřeby osazení svodičů bleskových proudů - on totiž neměl žádnou přípojku...
Který elektrikář mluvil v neprospěch ochrany? Ještě bych pochopil, že by z nevědomosti mluvil o nepotřebě ochrany. Jakákoliv ochrana, i blbě nainstalovaná i ta nejblbější ten stav snad zhoršit nemůže..
Ale, když už se rozhodnu svodiče nainstalovat, investuji do nich nemalou částku (i když s ohledem na cenu objektu téměř zanedbatelnou, někde na úrovni do 0,5% při hodně levném domu), že bych nedal už jen pár desetikorun za to aby byly instalovány pořádně.
Ono je to koneckonců stejně i s hromosvodem jako takovým. Ona instalace hromosvodu zvedne riziko úderu do objektu tak nepatrně, že to ani nemá smysl řešit (kolega Hudec to někde přirovnal k bezpečnostním pásům v autě, které svou hmotností ovlivní brzdnou dráhu vozidla a tím dojde ke srážce), ale i blbý hromosvod odvede část bleskového proudu do země "oklikou" kolem domu, místo toho aby se blesk snažil najít si svou cestičku, třeba přes nerezovou vložku komína a plynový kotel...., ale zase platí, když už něco dělám, tak pořádně...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana