Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!

<< < (8/10) > >>

Jan Kučera:
Obrátit se na co??
Na soud???
Jednou mi jeden můj přítel říkal, že soudci jsou jen horda zkorumpovaných právních nedouků. Nevím, jestli mu mám věřit a pak nevím, co bych tímto právním sporem získal. Mně osobně tím žádná škoda nevznikla a vznikla-li škoda celé společnosti, je to můj problém zcela okrajově.

Vilém Gracias:
To: Stanislava Vorožbjanská

Našel jsem váš zmiňovaný dokument. V sobotu jsem půl dne doplňoval ceny.

Dovolil jsem si vypustit několik svých úvah v tomto článku.
To: Kučera

Nezlobte se, ale to je přesně důvod proč je takový stav. Vyhraným právním
sporem, byste mohl pomoci hodně lidem. Odměnou by vám byla vděčnost a památka na
vás. Je vám taková odměna málo? Jistě lidé chtějí prachy! Proč je můj bratr
nedouk? Jen proto, že je soudce?

Jan Kučera:
Hrozně se omlouvám. Moje reakce byla i podle mne trošku neadekvátní. Jednak jsem citoval jednoho svého přítele, rovněž právníka, kterého (mne též) popudila reakce v TV jedné paní soudkyně, která odsoudila na 8 let nevinného člověka místo skutečných pachatelů manželů Stodolových, že je vlastně všechno v pořádku, ona se žádné chyby nedopustila. Jenom v podstatě správně interpretovala předložené důkazy. Posuzovat podle toho všechny soudce je hloupé a hrubé zjednodušení, za které se znovu hluboce omlouvám.
A teď k realitě. Pominu-li extrémní případ, kdy bych byl já osobně trestně odpovědný za porušení nějakého, byť nesrozumitelné ho předpisu (myslím, že tomu se každý soudný RT vyhýbá),  co mohu v případě zjištění rozporu v jakémkoliv právním předpisu jako řadový občan udělat? P. Minařík navrhoval obrátit se na soud. Pravděpodobně měl na mysli občanskosoudní řízení. Čeho bych se tedy měl domáhat? Jedině zrušení a přepracování ČSN. Zeptejte, prosím svého bratra soudce, kam by mne s takovým návrhem hnal. Můžete-li sdělte mi jeho reakci.

Štěpán Valenta:
   Tohle téma mně docela zaujalo.

A jsem zvědav na výsledek. 

V současné době je to velké téma i v našem Českém elektro svazu.

o:-)

Martin Kurka:
Asi je to Donkichotství, ale osobně zastávám názor, že jakékoliv právní normy jsou servisem státu, servisem, který si platím formou mých daní a že autorská práva by měl od autorů norem koupit stát a veškeré právní předpisy dát volně občanům.
Podle mne je to na objednávku státu vzniklé autorské dílo.
Kdyby ty normy neměly s právními předpisy nic společného, mohli by si autoři norem prodávat svá autorská práva k normám nakladatelům, stejně jako autorská práva třeba k obecné příručce o elektrotechnic e. Ale norma zkrátka není prosté pojednání o zkušenostech v technice, je to předpis plný slovíček "musí" a "nezbytné",   předpis o povinných minimálních nárocích na nějaké technické zařízení, aby bylo bezpečné a kompatibilní. Takže je to omezující závazný státní předpis, jehož splnění je ku prospěchu a ochraně všech občanů státu. Chrání slabší (nevědomé) občany státu před silnějšími (nebo nezodpovědnými). Podle mne tedy autorské dílo na objednávku.
Ale protože je v normách teda zcela jistě i právní závaznost (a to potvrdí každý soudní proces, ve kterém se o normy opírají závěry soudních znalců) tak je nutné, aby měl k státním normám přístup každý uživatel a tvůrce státu, tedy každý občan.
Protože právní předpis musí sloužit občanovi, a u norem tedy jak občanu  spotřebiteli tak i občanu výrobci (nakonec i právnická osoba platí daně). Mám názor, že já jako občan se mohu bezplatně informovat o svých právech a povinnostech, které mi určuje stát, neboť si tento servis zkrátka platím.
Takže můj názor je, že  stát má zaplatit autorům norem autorské honoráře, dát vyvěsit všechny normy na gov.cz stejně jako tam visí sbírka zákonů. A výtisky norem by mohl tisknout či pálit na CD jakýkoliv nakladatel, dodrží-li doslovné znění a platila by se jen cena tisku a zisku nakladatele.
A tedy já jako Don Quijote hlásám, že všechny normy všech tříd by měly být volně přístupné všem občanům státu bez rozdílu třídy a rasy jak norem tak občana.
Myslím, že je to podle práva občana na informaci, jak se má chovat ve společenství, kterému říkáme naše republika a že o tom je už něco psáno v naší ústavě.
A jestli někdo uspořádá petici na toto téma a předá to poslancům jako zákonodárnou iniciativu, tak se k ní svým hlasem hned připojím.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana