Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!

<< < (7/10) > >>

Štefan Beláň:
To: Minařík
Současný stav zákonů a vyhlášek mne nadzvedává také. Ale v tomto případě bych nebyl až tak kritický. Dá se to číst i tak, že se nesmí dělat kopie příslušného nosiče, na kterém jsou buď celé normy nebo jenom části norem. váš výklad je ale v krajnosti asi také možný ? To je otázka pro právníky.

Jan Kučera:
Nevím, kdy bude ten správný čas. Tento Absurdistan by si měl pokud možno co nejdříve uvědomit (myslím tím, jak ne příliš srozumitelně říkával pan Zeman (ač ho rád nemám) posranecká sněmovna)),  že ochrana zdraví, života a podobně by měla být prioritním zájmem státu, který za tuto práci od nás, jako daňových poplatníků vybírá docela slušné peníze. Nechci vzpomínat tzv. totalitních časů, ale v té době bylo znění zákonů i norem k dispozici za poměrně přijatelnou cenu. (34 10 10 jako základní norma stála, jak se teď na to dívám, v roce 1981 27,50 Kčs). Srovnejte to proboha s dnešními tržními cenami. A to nemluvím o srozumitelnost i a jednoznačnosti norem. Jednou (o tom je jiný dotaz na tomto portálu) jsem se po dlouhé peripetii dotazů na ČSNI dopracoval spojení na autora jisté ČSN a tento "PSEUDOAUTOR" mi po telefonu sdělil, že problematice nerozumí, že tuto normu pouze překládal. Jak říkávala moje kdysi kamarádka: Je to zvláštní.
Obecně lze říci, že RT ke své práci potřebuje kompletní sadu 332000 a dále všechny normy, kterých se týka jeho okamžitá problematika (tj.vše),  samozřejmě s co nejrychlejší aktualizací. Jinak jeho práce je na dvě věci.
Skutečně bych rád věděl komu a jak lze podat "oficielní podnět",  aby to mělo nějaký smysl.

Miroslav Minařík:
Je to opravdu zapeklitá věc. Odvolávky na minulost jsou však naprosto bezpředmětné, podobně jako stařenky vzpomínají na rohlík za 30 haléřů. Je jiná doba a připadá mi, že se stále nacházíme (co se cen norem týká) v nějakém mezistupni, kdy ceny za normy předbíhají zisk průměrného elektrotechnik a. Nejedná se o zvůli ČNI nebo dokonce některého pracovníka. ČNI jsou pouze vykonavatelé toho, co jim naši zákonodárci připraví. Pak ještě při úvahách nesmíme opomenout CENELEC a požadavky samotné EU.Žádný jedinec nemá šanci v této věci něco udělat sám. Spíše bych to viděl jako výzvu pro ESČ nebo pro vzniklou UE ČR. Ten, kdo dokáže prosadit takovou změnu v parlamentu, toho budou mít elektrikáři raději....
To: Kučera
Co se týká zpracovatelů norem, nebo lidí v TNK, tak tito lidé opravdu s cenami nemají nic společného. Tito odborníci jsou z různých firem a mnozí věnují svůj čas vydání nové evropské normě. Pokud vím na scůzkách technických normalizačních komisí se žádné ceny neřeší. Tedy ať již Michal Kříž, Vincent Csirik nebo kdokoliv kdo bývá v normě uveden vám na cenovou politiku nemůže odpovědět.

Jan Kučera:
Pane Minaříku!
Je možné, že jsem ve svém příspěvku sečetl hrušky s melouny. Omlouvám se za to. Pokud se týká zpracovatelů norem, má replika se naprosto netýkala ceny normy, ale jejího výkladu. K zákonným normativům jako jsou např. zákony existuje judikatura a komentáře. K ČSN nic takového není. Dokonce odpověď ČSNI na můj telefonický dotaz byla, že ČSNI bližší vysvětlení ze zákona nepodává a byl jsem odkázám právě na již zmíněného autora. Ten mi odpověděl tak, jak jsem již dříve napsal. Nevím, kdo je v tomto případě kompetentní zodpovědět dotazy na nejasnosti v normách. Jako velmi zajímavý příklad použiji dotaz na ustanovení ČSN EN 1838, čl. 4.1. písm.i).: Místa, která musí být zdůrazněna (nouzovým osvětlením) jsou "v blízkosti (viz poznámka) každého hasebního prostředku a požárního čidla. Požární čidlo (touto problematikou se profesně zabývám) může být umístěno kdekoliv, např. ve výtahové šachtě, v potrubí VZT, pod podlahou nebo nad podhledy. Ze znění této ČSN vyplývá, že ve vzdálenosti menší než 2m (viz poznámka) od takového čidla musí být nouzové svítidlo. Já vím, že je to nebetyčná blbost, ale chci znát instituci, která tuto blbost může uvést na pravou míru.

Miroslav Minařík:
Výklad normy, tedy závazný výklad normy, podle mých dosavadních zjištění může podávat pouze soud nebo snad jím pověřená osoba (soudní znalec). Tedy pravděpodobně zpracovatel normy sám nemůže. On sdělí jak to bylo myšleno, ovšem maximálně jako kamarádskou radu. Asi bych se obrátil na soud, ať podá výklad a případně to (již s vyjádřením svého soudního znalce) obratem napadl. Ovšem to by mohli říci lépe právní odborníci.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana