Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!

<< < (6/10) > >>

Mirek Karel:
Také si myslím, že by měly být veškeré technické normy přístupné on-line,jak je asi přání nás všech.V 21.století rovněž netoužím po hromadách papíru.Tipovat nějakou kuchařku na důležité normy je nesmysl.Mám norem dost a většinou, když narazím na nějaký problém,zrovna mi příslušná norma chybí.Klidně se veřejně přiznám, že asi polovinu norem mám okopírovanou.J sme čtyři revizáci a kupujeme si normy dohromady a následně si je kopírujeme.Je to jediné řešení jako reakce na nehorázné ceny norem.Kdyby se vydavatel choval tržně a zpřístupnil by normy na internetu za poplatek, budu mezi prvními,co ho zaplatí.Cena, jak uvádí p.Hasala by asi nikoho nezrujnovala.B ohužel to asi zůstane jen přáním v této diskuzi.
Asi to každý znáte, ale zkuste se přihlásit na web ČSNI a vybírejte si normy v elektronické podobě a vkládejte je do košíku.Až vám vyjde celková cena doporučuji si vsadit sportku, ale musíte nejprve vyhrát.

Miroslav Bardoděj:
Ano, přesně tak, člověk narazí na nějaký problém, zjistí, že mu příslušná norma chybí a protoře většinou honí nějaký termín, tak zachovat klid a druhý den vyrazit na výlet do studovny, není to nejlepší řešení.

V tuto chvíli by se hodilo mít zaplacený přístup na web a normu si prostudovat on-line. (Už to zabere spoustu času.)

Jasně, z pohledu pracovníka ČNI je nutné chápat nákup norem jako investici. Začínající elektrikář klidně "vyhodí" 100 tisíc za jeden plný foch v knihovně, to si u nás začínající živnostníci běžně mohou dovolit :-(. Nic jiného on, totiž, ke své práci nepotřebuje, jako třeba auto, vercajk, materiál ...

Jan Pšenička:
Co se tyka norem bych to videl tak: Jelikoz jsou neco jako zakon, mel by k nim byt pristup jako k zakonum. Ty jsou bez problemu na internetu pristupne a kdo chce muze si je za nejaky peniz objednat. Padaly tu ruzne catky, ale uvazoval nekdo kolik stoji jenom zmeny a aktualizace?
Pomery se nezmeni, dokud se vsichni nevzbouri. A tim vsichni nemyslim jen elektrikare, ale i strojare, stavare .... sakra, vzdyt to se musi tykat snad 75% aktivniho obyvatelstva.. ..

Stanislava Vorožbjanská:
4  p. Minařík -  na internetových stránkách Institutu technické inspekce Praha je uložen Informativní přehled zákonů, vyhlášek a norem požadovaných ke zkouškám revizních techniků elektrických zařízení - aktualizované k 12/2002
www.iti.cz, dále otevřít odkaz "Dokumenty"
další odkaz "Kompletní soubory" a zde je to soubor nor_rt_ez.doc  (27 listů)

Miroslav Minařík:
To: VorožbjanskáDíky za tip. To je opravdu úsměvné. Až bude chvilka přidáme k tomu aktuální ceny a uveřejníme.  Včetně uvedeného zdroje z ITI.Jinak nepřipadá vám §5 odst.8 zákona 22/97Sb. jako z Kocourkova? Podle něj totiž nesmíte šířit ani slova obsažená v normách, protože jsou jejich částí. (viz. České technické normy nebo jejich části) nebo jsem se přehlédl a ony "části" jsou definované v jiném dokumentu? Jak pak by asi vypadala technická zpráva, pokud byste se měli řídit uvedeným odstavcem? Buď slovo nazvat jinak nebo žádat o svolení příslušný institut a zaplatit poplatek? Pokud to vyženeme do takové krajnosti, začíná to být opravdu zábavné. Rád bych se mýlil, opravte mě někdo prosím! :-)))Zákon 22/97Sb. zde...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana