Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!

<< < (5/10) > >>

Pavel Rybka:
Myslím, že pan Lhota uhodil hřebíček na hlavičku. Znalost a respektování ČSN za současných podmínek není jednoznačně konkurenční výhodou. Trh bez respektu k pravidlům povede k rozevírání nůžek mezi žádoucím a skutečným. Drahé normy povedou k nižšímu zájmu a tudíž k vyšší ceně, což opět poníží zájem.

Docela by mne zajímalo, na kolik by přišlo pojetí normalizace jako služby pro podporu podnikání. Služba by byla dotována státem a veškeré normy by byly on-line na Internetu. Tím by se zjednodušila distribuce, publikace a zajistila naprostá aktuálnost.
Zároveň by se místo řečí o podpoře začínajících firem "NĚCO" pro tyto firmy udělalo. Je nutno brát náklady za základní normy jako "práh vstupu do odvětví". Volně přístupné normy by měly dopad i na odběratele, neboť by se sami snadno mohli přesvědčit, zda je někdo netahá za fusekli a zda dílo opravdu odpovídá.

Myslím si, že normalizace by neměla být brána jako obchodní činnost, ale jako služba celé společnosti, jejímž cílem je v první řadě ochrana zdraví a majetku občanů. Všeobecná informovanost by prospěla. Jestliže jsou normy závazné a neznalost zákona neomlouvá, měla by být dostupnost norem prvořadým cílem normalizačních institucí. A myslím to vážně.

Georgis Fasulis:
Plně a v celém rozsahu podepisuji příspěvek pana Rybky. Technické normy si vymyslel stát především pro ochranu zdraví občanů. Jsou proto něco jako zákony, ty jsou taky k dispozici zdarma na internetu popř. se prodávají v tištěné formě za cenu papíru a tisku.

Kamil Novák:
Tohle docela zajímavé téma mě vyprovokovalo ke zjištění, kolik těch norem vlastně mám. A samotného mě to číslo překvapilo. Souhlasím s názorem,že není možné sestavit seznam těch "hlavních" norem. Už vzhledem k jejich vzájemné provázanosti. S ohledem na dnešní nemravné ceny není snad možné,aby si někdo pořizoval normy,které nepotřebuje.

Je také pravda,že se nic nezmění tím,když si tady svorně nad cenovou politikou ČSNI popláčeme. Tak jsem před dvěma lety poslal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s žádostí o prošetření tvorby cen. Můžete hádat,jakou odpověď jsem dostal. Jsou toho popsány dvě stránky,ale výsledek je tento:"Výsledky cenové kontroly neprokázaly, že by ceny techn.norem byly ekonomicky neodůvodněné a nezakládají tak podezření z možného narušení hospodářské soutěže účtováním nepřiměřene vysokých cen". Jen jsem nepochopil,o jaké soutěži je řeč,když jde o monopol. A 20,-Kč za potištěnou polovinu papíru A4 s nějakou změnou je asi naprosto normální. To by bylo taky překvapení, kdyby státní Úřad potopil státní Institut.

Souhlasím,že krást se nemá a tedy ani kopírovat normy není v pořádku,ale i zde platí zákon akce a reakce. Docela si dokážu představit ten sešup cen,kdyby i do vydávání norem pustil stát neviditelnou ruku trhu. Promiňte, trochu jsem se zasnil...

Stanislava Vorožbjanská:
Tento stav vznikl po vydání  zák. 22/97 Sb.,  je tedy nutné prosazovat změnu tohoto zákona přes námi zvolené politické zástupce...

Také si myslím, že by měly být veškeré technické normy přístupné on-line, příp. tento přístup zpoplatněn (ovšem ne současným poplatkem 50 tis./ročně...)

Bezplatně (kromě poplatku za členství) jsou technické normy přístupné v místní knihovně (je možná výpůjčka meziknihovní službou),  je to ovšem velmi zdlouhavé a také počet výtisků je omezený.

Pozn.:  Podnikové normy energetiky PNE byly na vyžádání zasílány s účtováním 1Kč/stránka (nevím, jak je to nyní).

Jaroslav Hasala:
Osobně netoužím po hromadách papíru, spíše bych upřednostnil přístup k elektronické podobě norem, na internetu, samozřejmě aktualizované a změny zakomponované, ne vydávané zvlášť.
Přístup by měl být ke všem technickým normám.
Za přístup bych byl ochoten platit, dejme tomu 5000 Kč/rok.
Myslím, že je to technicky realizovatelné .
Pokud by se toho někdo správným způsobem ujal, bylo by to myslím pro něj zajímavé i komerčně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana