Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?

<< < (29/33) > >>

novy2:
Citace: Tomas Kyselica  24.06.2014, 08:16

Osobne si myslim, ze kovovy pristresok by sa mal uzemnit, a teda uzemnit tak, ze sa uzemnovaci drot potiahne co najnizsie k zemi a pripoji k bleskozvodu. Tym bude mat potencial zeme (alebo velmi blizko zeme).

Dalsia vec, ktoru by bolo dobre prerobit je obvodovy uzemnovac, aspon v tvare U (nie je take jednoduche urobit plny obvodovy, kedze mame okolo domu chodniky a pod. - tie by sa museli rozkopat).

Môžte si prečítať úvahu z posledného príspevku:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11670.msg167872.html#msg167872

a odpoveď #71
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,19175.msg135889.html#msg135889

Tomas Kyselica:
Takze klasicka vyhovorka, pokazilo sa im auto, vraj pridu zajtra, som zvedavy.
Pre pokojnu dovolenku pred odchodom aspon vymenim zvislu odkvapovu ruru za plastovu, a budem dufat, ze ak tu blesk trafi, tak prepatova ochrana zvladne ten bleskovy prud. Do telefonu som mu povedal, ze chcem obvodovy zemnic, minimalne do U, idealne do kruhu, lebo impedancia toho jedneho zemnica, ktory je pripojeny na ekvipotencialu je v porovnani so zvysnymi dvoma ovela nizsia, takze vacsia cast bleskoveho prudu pojde prave cez PEN a cez prepatovku. On mi na to povedal, ze tym, ze to spojim v zemi, si nepomozem, lebo tie odpory zvysnych dvoch zvodov su okolo 2 ohmov (comu uz prestavam verit) a ze spojene s PEN to bude aj tak, aj ked bude obvodovy zemnic. A ze pripajat uzemnenie na spodnej strany odkvapovej rury sa nerobi, lebo tym by vytvorili nahodny zvod a to sa z odkvapovych rur nerobi. Tak som sa ho spytal, ci je lepsi nahodny alebo slepy, nevedel odpovedat, iba, ze sa o tom porozpravame zajtra...

Miroslav Revús:
Citace: Tomas Kyselica  23.06.2014, 16:28

Napisal som tiez na Technicku inspekciu, ci sa da overit, ci ma dotycna osoba vobec platnu vyhlasku na vykonavanie bleskozvodovyc h instalacii, zatial som nedostal odpoved.

Ani nedostanete. Toto je vec Inšpektorátu práce.

Tomas Kyselica:
Citace: Miroslav Revús  16.07.2014, 10:32

Ani nedostanete. Toto je vec Inšpektorátu práce.

Nie tak celkom. Odpoved dosla na treti pracovny den.
---
  (poklona)

V zmysle § 15 zákona č. 124/2006 Z. z. v znení neskorších predpisov, nie je pre montáž a inštaláciu elektrických zariadení povinnosť preukazovať oprávnením odbornú spôsobilosť dodávateľa tejto služby. (Pre odborné prehliadky a odborné skúšky už táto povinnosť platí.) Pracovníci, ktorí vykonávajú takúto činnosť však musia mať platné osvedčenie na činnosť na technických zariadeniach elektrických v zmysle § 16 uvedeného zákona. Osvedčenia aj oprávnenia vydávajú viaceré subjekty, odporúčam preto obrátiť sa s Vašou žiadosťou na Národný inšpektorát práce.

DMNK:
Neviem ci som to prehliadol, ale nikde som sa tu nedocital o tom, ktora norma a ktory clanok urcuje miesto napojenia PEN vodica na uzemnovaciu sustavu. Viete to niekto specifikovat? Nevidim v zasade rozdiel v mieste pripojenia PEN na uz. Sustavu. Ide v skutku o to, aby vsetku nezive casti a pen boli na jednom potenciali. Vtedy mozme hovorit o zaisteni bezpecnosti pri zavleceni napatia na nezivu cast. Problem vidim v spominanej situacii niekolkych zemnicov, ktore niesu navzajom prepojene. Ked sa dobre pamatam tak v norme sa uvadza spolocna uzemnovacia sustava. Vid.http://www.kniska.eu/kniska/clanky/jizerka

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana