Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?
Milan Hudec:
Popisy jsou na draka, když už tak instaluji zásuvku pro lednici za ni a je pokoj.
Jaroslav Hasala:
Pokud by to snad nebylo z mých dřívějších příspěvků jasné, rozhodně nejsem příznivcem jednoho centrálního chrániče "na všechno".
Z provozních důvodů je jistě vhodnější rozdělit instalaci na více chráničů.
Nicméně, jak už jsem psal, instalací s jedním centrálním chráničem je opravdu docela dost a skutečně s tím žádné zvláštní problémy nebývají.
Co se týká "zamrznutí trubek od topení", to je také dost vyjímečné.
I když nějaký objekt není vytápěný, zase tak rychle trubky nezamrznou. U klasického, zděného objektu by musela být dlouhodobě dost nízká teplota, alespoň -10°C, a i potom by to trvalo aspoň tři dny, než by zamrzla i voda v trubkách.
Maroš Klein:
Citace: Petr M 12.06.2014, 09:57
Hlavní je funkčnost, bezpečnost a spolehlivost, všechny tři aspekty jsou rovnocenný.
Nie sú. Na BOZP je legislatíva, ostatné sa riadi zákonmi trhu. Predsa by ste nezakázal kurvítka. :D
Ale máte rád konkrétne situácie, tak prispejem.
Takže sedím s priemerne inteligentným investorom na pive a dohadujeme podmienky novej inštalácie. Funkčnosť a spoľahlivosť sú naše priority. Aplikácia výnimky z normy mi garantuje primeranú bezpečnosť na požadovanej úrovni. Nikde v norme nie je, že môže byť len jedna.
Na kotly sa dohodneme hneď, samostatný prívod bez chrániča, poučím ho o výhodách a rizikách, označím kde sa čo dá, on moje poučenie podpíše.
Chladnička v kuchyni je jasná, samostatný prívod, ten istý postup, nie je čo riešiť, v lete obzvlášť.
Tie dve svine v suteréne v mrazáku predstavujú jeho zásobu mäsa na zimu, tiež si zaslúžia primeranú ochranu, tretí samostatný obvod, tretí ušetrený chránič, potrebné zabezpečenie už vieme naspamäť.
Priemerne inteligentný investor nie je žiadny debil, takáto služba je na nezaplatenie, je presvedčený, že ma zoslalo samo nebo, nápady pokračujú.
200 litrový ohrievač na vodu je v kumbále vedľa kúpeľne, samostatný prívod je logický, pivo chutí.
Poniektorí projektanti o mne začínajú pochybovať. Nie je dôvod, investor podpisuje.
Kombinovaný šporák má vidlicu a keďže bude prišraubovaný o plynovú rúrku, tak sa s ním behať po dome asi nebude, že? Päť.
Mikrovlnka a kanvica. Hm. Nebudeme za debilov? Ale čo, drbať na to. Aj tak budú všetky ostatné spotrebiče v II. triede. Tu mi to podpíš, nech sa tých 5 okruhov v kuchyni využije!
Zásuvky v pracovni má už teraz označené, pedant pošahaný, to by sme mohli risknúť.
V kúpeľni neustúpim už len kvôli kolegom a pre pubertálne decká s ožratými návštevami mu stačí jeden chránič.
Práčku mu presuniem do kuchyne – deväť.
Trafo má za rohom, slučka perfektná, ušetríme na pospájaní, v kúpeľni to aj tak bude samý plast.
Stačilo, viac neriskujem. Ten pripitý inteligent to roztrúbi kade tade, kšeft beží bezkonkurenčne, prvostupňový projekt mu na kolaudáciu stačí (aj tým darmožráčom projektantským), v revízii mi podpíše navyše čo len ja chcem a keď do toho nebude vŕtať tak sa mu ťažko niečo stane. Ešte pouvažujem nad označeným dvojžilovým predlžovákom, iné náradie ako v II triede ten inteligent nepoužíva, uvidím či podpíše. Riziká vidím ako minimálne, robím to tak 10 rokov, nič sa nestalo, takže kde je problém? Ak to ten inteligent predá nejakej postihnutej rodine, rád im to znova prerobím, je predsa ich problém, že to kúpili.
Až sa mi to chcelo dať kurzívou, ale načo keď v praxi je to jedno z tých lepších riešení. Ja nepotrebujem ani inteligentných ani odvážnych zákazníkov, vystačím si s tými zodpovednými.
Stanovenie hranice rizika je predsa krásny príklad slobodného rozhodovania.
Rozdeľovanie ľudí podľa IQ? To vážne? Mám strach.
Petr M:
Anebo jinak: "Zákazníku, všude musí být chrániče, může jich být i víc, pak se podíváme, jestli bude jeden stačit, nebo to rozdělíme. Výjimku můžeme udělat jenom tam, kde zajistíme rovnocennou ochranu před úrazem a kde by při vypadnutí vznikla škoda nad 100 000Kč (nebo u vás 5000€), nebo pokud nebude možnost to pospojovat, tak škoda nad 6M*" A na tom pravidle trvat. Najednou řada těch výjimek v kuchyni, v pracovně,... jaksi sama odpadne ;)
*) Podle judikatury našeho nejvyššího soudu je to cena za trvalou invaliditu nejtěžšího stupně
Miroš Jan:
TO : Petr M
Hlavní je funkčnost, bezpečnost a spolehlivost, všechny tři aspekty jsou rovnocenný
Tak v tomto, s vámi nesouhlasím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana