Musí mít každá zásuvka v kuchyni svůj jistič ?
Jaroslav Hasala:
V našem kraji (JM) má celkem dlouhou tradici všeobecné používání proudových chráničů, ve většině případů je použitý jeden centrální chránič.
U instalací typu RD nebo byty je celkem běžné, že jsou všechny okruhy připojeny přes chránič. Nemá význam debatovat o tom, jestli je to vhodné nebo ne, je to prostě fakt.
I když se to někomu bude zdát neuvěřitelné, problémy s nežádoucím vypínáním nejsou tak časté, jak by se mohlo zdát.
Instalace připojená přes chránič je jistě bezpečnější, navíc je do jisté míry i "blbuvzdorná" (odolná vůči laickým zásahům). Problémy se spolehlivostí jsou spíše teoretické než praktické. Pokud má někdo přesto obavy o svoji lednici, mrazák nebo plynový kotel, nabízejí se různé způsoby řešení, např. kontrola přes GSM modul (velmi jednoduché zejména v kombinaci s EZS).
Dovolím si upozornit, že neexistuje nic jako "bezdůvodné" vypínání proudového chrániče.
Pokud dojde k vypínání chrániče, správnější postup je jistě najít příčinu a odstranit ji, než odpojit chránič.
Co se týká termínů "zásuvky pro všeobecné použítí" a "značná škoda", to by si zasloužilo nějaký rozbor, dle mého soudu to není tak jednoznačné.
Navíc zásuvka např. u plynového kotle je pro laika pořád jen "zásuvka", nelze vyloučit, že do ní laik v případě potřeby nepřipojí něco jiného.
Ve spojení s elektroinstala cemi nemám moc rád výraz "selský rozum", to může být dost zavádějící. Setkal jsem se dokonce i s přístupem, že laik zcela záměrně zapojoval poškozenou prodlužku do zásuvky bez chrániče. Také spoléhal na svůj "selský rozum" - v téhle zásuvce to vyhazuje, jiné zásuvce to bez problémů funguje, takže je vadná zásuvka nebo ten "debilní chránič" ... :)
Stejně tak je celkem typický přístup - "mám vadný "fíčko", vyhazuje mi to ..."
Samozřejmě, v 99% případů je problém někde jinde než ve chrániči.
Maroš Klein:
To Petr M:
Nečítate náhodou moje príspevky cez translátor?
Znižovanie rizika na prijateľnú mieru. To je základný princíp bezpečnosti na ktorom je založená aj 4-41. To normy nám ukazujú cestu, kde tú hranicu hľadať.To je alfa pre každého zodpovedného elektrikára, nielen projektanta . Pokiaľ nejaký kotol a spôsob jeho pripojenia do siete pre vás predstavuje rovnakú mieru rizika ohrozenia zdravia a života či už počas jeho typovej skúšky, pri predvádzacej akcii, počas prevádzky na firme so zodpovedným poučeným pracovníkom alebo v domácnosti, tak potom sa Vaša abeceda elektrikára začína betou. To samozrejme neznamená, že nerozumiete elektrike a neviete ju aplikovať v praxi, osobne mám z vás dojem, že patríte skôr k tým nadpriemerným. Len vám to jedno písmenko bude na elektrikárskej ceste životom chýbať. Vy aj p. Franek máte ako osoby znalé s vyššou kvalifikáciou zapojené kotle jednoznačne správne (pre seba). Akurát Vy si vynútite od každého iného laika aby sa ku kotlu správal rovnako ako Vy, zatiaľ čo p. Franěk aspoň teoreticky pripustil možnosť, že ak mu nejaký projektant napríklad upraví spôsob pripojenia kotla, tak to bude rešpektovať. (Alibistické doslovné rešpektovanie projektov považujem za inú kategóriu).
Nechápte ma zle p. M, ale mne skutočne nejde o to, aby ste mal na kotol chránič, aby ste mal zásuvky prístupné bezpečnému odpojeniu, nezáleží mi na tom, že istíte spotrebič namiesto vedenia, že si viete predstaviť vznik úrazu len troma spôsobmi, netrápi ma, že si viete vybrať formu doplnkovej ochrany ktorú pri vynechaní chrániča nikto nevyžaduje a bez ktorej vám ostane číhať fáza na kostre, bez problému vás nechám veriť tomu, že pri normálnych zmenách nabehne odborník, ktorého najskôr trkne, necháva ma v kľude, ak nechávate svoj plynový spotrebič dlhodobo v prevádzke bez kontroly, netrápi ma ani vaša viera, že istič sa postará o všetky ostatné možné problémy kotla, IP vašej vonkajšej zásuvky do ktorej natečie nemám v pláne riešiť , určite vám trocha závidím, že ste obvykle doma pri každej odpálenej žiarovke, nemyslím si ani, že môj kotol bude závidieť vášmu jeho vlastnú zásuvku, no a ani mi nevadí, že hoci ani len netušíte na čo myslím, blbosť je to prvé, čo vás napadne.
Len mi ide o tých začínajúcich optimistov, ktorí kým pochopia zmysel ich vlastnej zodpovednosti pri posúdení reálneho rizika, tak ich dokážete v zlomku sekundy presvedčiť o tom, že okrem vašej pravdy existujú aj nejaké normy, ktoré sa však ale tak či tak na rozdiel od vášho presvedčenia menia.
Predpokladám, že už ste videl rozvádzač, v ktorom za hlavným deiónom napr. 250A je zapojený trebárs vodič AY6.
Jan Palička:
Citace: Maroš Klein 12.06.2014, 08:10
To Petr M:
Znižovanie rizika na prijateľnú mieru.To je základný princíp bezpečnosti na ktorom je založená aj 4-41. To normy nám ukazujú cestu, kde tú hranicu hľadať.To je alfa pre každého zodpovedného elektrikára, nielen projektanta . Pokiaľ nejaký kotol a spôsob jeho pripojenia do siete pre vás predstavuje rovnakú mieru rizika ohrozenia zdravia a života či už počas jeho typovej skúšky, pri predvádzacej akcii, počas prevádzky na firme so zodpovedným poučeným pracovníkom alebo v domácnosti, tak potom sa Vaša abeceda elektrikára začína betou......Len mi ide o tých začínajúcich optimistov, ktorí kým pochopia zmysel ich vlastnej zodpovednosti pri posúdení reálneho rizika, tak ich dokážete v zlomku sekundy presvedčiť o tom, že okrem vašej pravdy existujú aj nejaké normy, ktoré sa však ale tak či tak na rozdiel od vášho presvedčenia menia.
Ano normy......měn í se každých 5 let, někdy i častěji, občas se zpřísní, občas zpřesní, občas rozšíří, občas norma zanikne bez náhrady a zbude po ní "díra" - jistě, že základním vodítkem jsou a musí být - aby instalace byla bezpečná a co nejméně ohrožovala uživatele, prostředí a nakonec i sama sebe a aby se zachovala kompatibilita mezi instalacemi a bylo možno použít stejná zařízení a stejné spotřebiče.
Víte sám, že to úplně nefunguje - sice předpisy a normy pro Cheb a Brno jsou stejné, ale pro Brno a Bratislavu nebo Lisabon už ne. Přestože jsme v jednom společenství. A pokud se týká toho ohrožení - je pěkné, že rekonstruovaná část nebo část nová je (nebo by měla) být dle platných norem a je podle platných norem revidována. Jenže před ní a kolem ní je instalace stará, původní, podle norem ze 70., 60. nebo 50. let. Která o platných normách ani neslyšela, natož aby jim byť částečně vyhovovala.
A tady se myslím trochu střetává pohled váš a pohled třeba pana M. váš přístup je bezpečnější pro uživatele pitomce, ale zestárne vydáním nové normy. Přístup pana M předpokládá neblbost uživatele, ale tu změnu bez úhony přežije......
Osobně souhlasím s pohledem pana M, člověk má žít s vědomím, že jsou na světě věci, které ho mohou zranit, zabít, má být poučen, že se jim má v životě vyhýbat a že pokud se nevyhne, dojede na to. Pokud bude mít někde napsáno, že zásuvka je jen a pouze pro kotel, tak si musí být vědom, že když tam dá cokoliv jiného, nebo jinak, může dostat ránu, zničit kotel nebo třeba vyhořet. Je to jeho rozhodnutí, jeho rána a jeho blbost. Že autor instalace má za povinnost riziko té rány snížit, to jistě. Ale zamezit ? Kde je hranice?
Už jsem to napsal výše - poslední dobou se lidé považují za nesvéprávné bytosti, kterým je třeba zamést cestičku, dětem vyskládat hřiště gumovými rohožemi, dospělým obrousit hrany, o které by se mohli při cestě životem zranit, případně ty hrany úplně zlikvidovat ať to stojí co to stojí. Je mi 60 a více než 2/3 svého života jsem prožil s instalací TNC, bez chráničů, s jističi IJV, s vodiči nejrůznější provenience od zpuchřelé gumy opletené bavlnou až po hliník v paneláku. Z dnešního pohledu jsem nemohl přežít......
Ale třeba jsem vás jen blbě pochopil.....
Petr M:
Citace: Jaroslav Hasala 12.06.2014, 07:15
V našem kraji (JM) má celkem dlouhou tradici všeobecné používání proudových chráničů, ve většině případů je použitý jeden centrální chránič.
...
Pocházím od Blanska, takže zkušenost s centrálním chráničem mám. Bylo to ale někde trochu jinde, měli jsme 100mA verzi, takže citlivost 30mA centrálu posoudit nemůžu...
A máte pravdu, chránič obvykle nevyletí jenom tak bezdůvodně. Jenom je trochu rozdíl, jestli kvůli poruše kdekoliv vypadne úplně všechno. A porucha může nastat bez přičinění uživatele a ten nemusí být ani doma - v zimě teoreticky stačí ozdobná lucerna ve tř. 1 na domě, šikovně "trefená" upadeným rampouchem (= vyrvaný N z objímky a opřený o neživou část) a dům je bez proudu i bez topení. Po dobu, než se vrátí z "výletu za teplem do Egypta". Takže tohle řešení, kdy kotel sdílí chránič se vším ostatním, není z hlediska zamrznutí tím nejspolehlivěj ším. Ale tohle je rozhodnutí investora, on musí říct, jestli chce šetřit za každou cenu a narvat do domu jenom jeden chránič...
Petr M:
Citace: Maroš Klein 12.06.2014, 08:10
Znižovanie rizika na prijateľnú mieru. To je základný princíp bezpečnosti na ktorom je založená aj 4-41. To normy nám ukazujú cestu, kde tú hranicu hľadať.To je alfa pre každého zodpovedného elektrikára, nielen projektanta.
Hlavní je funkčnost, bezpečnost a spolehlivost, všechny tři aspekty jsou rovnocenný. A musí se mezi nima balancovat. Norma je doporučení, kde hledat hranici, ne osa, kolem ktré se točí svět.
Pokud mám za něco převzít právní zodpovědnost, tak se na to musím podívat z pohledu právníka, ne z pohledu odborníka. mohu mít sebekrásnější instalaci, sebedokonalejš í, školitel by na ní mohl demonstrovat - ale jednoho dne se stane úraz. Půjdou po tom - aha, zmagnetovaný chránič. Majitel neví, že se měl pravidelně tesotvat / odmagnetovávat a už vám zvoní u dveří vyšetřovatel. A je to poučil jsi / nepoučil jsi... A sebelepší provedení práce je vám víte k čemu (norm)
O elektroinstala ci se majitel musí starat. Jako o auto. Může být sebelepší auto, mohu platit sebelepšího mechanika, ale když se o auto nestarám, je to jenom otázka času, kdy se něco stane. Ručí snad autoservis za to, že se motor nezadře, když do něho majitel nenaleje olej? Nebo že ho neuvaří, když nekontroluje vodu v chladiči? Ručí snad prodejce auta za to, že zákazník proletěl po nárazu předním oknem, když pak při samo domo tuningu nedal zpátky bezpečnostní pásy?
Majitel má pokyny, jak instalaci užívat a jak se o ni starat, víc z právního pohledu nikoho nezajímá. Je na něm, jestli strká do zásuvek co tam nepatří, jestli mačká test na chrániči... To dodavatel nemůže garantovat.
A popis na zásuvce je jasnější a míň náročný na uživatele, než 2-12x ročně mačkat tlačítka a natahovat páčky... Minimálně si nemusí nic pamatovat a se zařízením přijde do styku jenom v případě, že něco kolem řeší. A pokud je tam spotřebič, který do té zásuvky patří, tak je ochrana pospojením dostatečná.
Mimochodem, pokud výrobce kotle/bojleru požaduje zapojení do zásuvky a nespecifikuje přesně její typ, tak modrá průmyslová CEE funguje excelentně. Vyzkoušeno na partě pěti zedníků a na instalatérské firmě, ani jeden si do toho nezapojil kango (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana