Je vám jasná "ochrana v síti TN"?
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 05.04.2014, 16:06
Pokud si při poruše musím pomoci zemí, tak již opouštím podmínky odpojení v TN a nastupuje TT, srozumitelněji již nedokážu (dance)
Máš na mysli případ, kdy L-N = 1,6 Ω a L-PE = 1,1 Ω, přičemž max. dovolená impedance je třeba 1,3 Ω a tudíž mi v tomto případě země pomáhá? Země sice pomáhá, ale pořád jsem spojen s uzlem zdroje ochranným vodičem a kdyby všechny zemniče uhnily, budu mít maximální smyčku L-PE = 1,6 Ω, takže o 0,3 Ω nad dovolenou mez. Kdežto když v síti TT uhnijou všechny zemniče, dostanu se nad dovolenou mez o nekonečně mnoho Ω.
Milan Hudec:
Ano, tak nějak jsem to myslel.
Lubomír Jindra:
No, kdybych měl na výběr, raději bych svůj život vsadil na deset let netknutý RCD a že možná někdo zmáčkne, než na deset let staré uzemnění a že někdo možná správně změří :D
Petr M:
Citace: Milan Hudec 05.04.2014, 16:06
Pokud si při poruše musím pomoci zemí, tak již opouštím podmínky odpojení v TN a nastupuje TT, srozumitelněji již nedokážu (dance)
Ne. Dle páně Kirhoffa si zemí pomůžu pokaždý, jenom se proud rozdělí podle impedance. Takže po místní zemi na zemnič trafa jde třeba 5% proudu a zbytek po PE(N). Nehledě na to, že místní zemnič má za úkol ještě srovnat potenciál s okolím, třeba u venkovního grilu se sušákem prádla... (norm)
Situace, kdy v "zapojení TN" teče poruchový proud jenom po místním zemění už je druhá porucha (první je přerušení PE(N), druhá je průraz na neživou část). Takže to nic neříká o přechodu na TT, ale spíš o tom, že majitel svou elektroinstala ci přehlíží, ta se naštve a pořádně ho za to břinkne ;).
Milan Hudec:
Tak znovu a trochu jinak, mějme dva přívody ke vzdáleným zařízením od rozvaděče v systému TN-S, z provozních důvodů nebude možno tyto napájet přes PCh, přičemž nebude bez vzájemného spojení jejich neživých částí, tj. v podstatě ztuplování přívodních vodičů PE vycházet smyčka, pokud se spolehnem na tuto ochranu, nebude již zcela korektní hovořit o TN, neberme nyní v potaz ochranu pospojením, ona zařízení jsou v prostoru, kde není dovoleno spojovat vše ze vším, uf. už je moje myšlenka pochopitelná?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana