Kdo je vic? Nejaky projektant nebo znamy elektrikar?
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Hlavatý. 03.04.2014, 20:23
V tom případě pro vás asi bude velkým překvapením nová ČSN 33 2130 ed. 3
Tazatel má v otázce uvedeno : Vlastnim halu so strojarskou vyrobou.
ČSN 33 2130 ed. 3 není v seznamu platných norem z unmz 4/2014 to čerpate z jakých zdrpjů ?
A co se týká Iz tak 120 má 212A poj.200 A při gF1 a 240 má 330 A při gF1 315A
pak si stačí vybrat a podívat se do měšce jinak je na netu hoooodně míst
Já osobně bych zvolil větší jeden průřez. a pak je tu ještě úbytek a to chce hodit do stroje.
J Lhava:
Pane Ratiborsky, unika Vam kontext, spis si prectete, na co jsem reagoval, nez se zapojite do debaty.
Taky je pomerne prekvapive, ze umite urcit zatizitelnost kabelu, aniz byste mel poneti o tom, jak je vlastne ulozen. Zatizitelnost neni jen jedna dle katalogu, nybrz je jich nekolik dle CSN 33 2000-5-52 ed. 2
Lukáš Rotrekl:
Ono mimo jiné taky bude možná zajímavé v kontextu toho kde bude umístěno měření, mrknout na ztráty na vedení a kolik budou tyto stát, pak se třeba přijde na to, že nejlepší bude dát 2 x 4x240..... Ale to bez podkladů stejně nikdo nevyřeší.
Tomáš Žabka:
Já jako projektant bych se přikláněl k použití 2 paralelních kabelů a to z těchto důvodů:
Větší proudová zatížitelnost
Lepší manipulace, menší poloměry ohybu
Samotné vodiče se lepe připojí (jsou ohebnější) pohodlnější práce kabelovém prostoru rozvaděče
V podstatě u nás v projektech používáme paralelní kabely od 2x 4x95. V svorkovnicové skříni motoru je většinou málo místa a je lepší tam motat osm "tenkých" drátů než čtyři tlustý. Už jsem viděl i situaci kdy se jedna žíla Cu kabelu 4x240 opřela o dno skříně a jak ji nějaký umělec dotahoval tak rozlomil keramickou svorkovnici (dá se nahradit 2x 4x95). Pokud to jde snažím se maximálně používat 2 kabely, vždy si představuji, že bych to měl montovat sám. V dobách studia jsem si měl tu čest "vosahat" 1x500 i 4x240 a toto někam namotat je celkem dílo, je fakt, že očkovy klíč cca 27 to vyřeší, ale i tak ... . Raději dva "káble" a plné PEN (PE).
Pavel Horský:
Jsem rovněž pro použití dvou paralelních kabelů.
Důvody nebudu opakovat, již tu byly napsány.
V době montážních činností jsem vždy upřednostňoval stanovisko projektanta. To je závazné. O tvrzení nějakého elektrikáře se nedá opřít.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana