Jak se napájí elektrický motor vlaku?
Jiří Schwarz:
Citace: Hynek Havliš 12.03.2014, 15:34
Teda. Parní lokomotivu s elektrickým topením jsem ještě neviděl...
A už jste viděli parní lokomotivu bez kotle, bez elektrického "ohřevu"...?
Fotku možná někde mám.
V Železné Rudě v muzeu na německé straně je taková lokomotiva, jezdila v lihovaru, měla jen kotel na natlakovanou páru, když páry bylo málo, jela si ji doplnit mimo areál lihovaru...
Michal Lužný:
Citace: Jiří Schwarz 12.03.2014, 19:59
A už jste viděli parní lokomotivu bez kotle, bez elektrického "ohřevu"...?
Fotku možná někde mám.
V Železné Rudě v muzeu na německé straně je taková lokomotiva, jezdila v lihovaru, měla jen kotel na natlakovanou páru, když páry bylo málo, jela si ji doplnit mimo areál lihovaru...
Jojo, to jsou bezohňové (akumulační) páry. Používaly se tam, kde hrozil výbuch nebo požár od topeniště. Bývaly k vidění v ústecké Setuze, ale co jsem z Ústí pryč, nemám ponětí, zda ještě slouží. Dá se najít i video (odkaz bez mezer): h t t p:// tiny url . com/mageq5v
Hynek Havliš:
Citace: Ižák Ctibor 12.03.2014, 17:23
Tá troj-fázová sústava je veľmi zaujímavá. Kde sa dá s tým stretnúť? Bola vôbec použitá niekde na slovensku, alebo v Čechách? Priznám sa, že také niečo počujem prvý krát. :o 8) ?
Je to už dost z historie a já jsem o tom jen malinko četl, ale jezdilo to v Německu začátkem 20. století např. v okolí Berlína. Asi to pak skončilo ve slepé uličce.
A o akumulační parní lokomotivě taky slyším poprvé.
Václav Třetí:
Ten třífázový systém zřejmě "dojel" na problémy se třemi trolejemi a třemi sběrači. Někdy ve své době geniální nápady zemřou na maličkostech.
Martin H.:
Citace: Václav Třetí 13.03.2014, 10:09
Ten třífázový systém zřejmě "dojel" na problémy se třemi trolejemi a třemi sběrači. Někdy ve své době geniální nápady zemřou na maličkostech.
Nad každou koľajovou vyhýbkou by musela byť trolejová. Vážna komplikácia podľa môjho názoru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana