Proč se 1F motor občas nerozběhne a bzučí?

(1/4) > >>

Martin Kaše:

U odsávání pilin mám 1F motor (1500 W) a občas při sepnutí místo rozběhu jenom bzučí. Stačí s ním buď trochu pootočit (a znovu zapnout) nebo šťouchnout do vrtule a rozběhne se. Zároveň při sebemenším zadržení vrtule rukou při spuštění nemá občas dost momentu přeprat odpor. To se děje nepravidelně, někdy se rozběhne i přes mírné ztížení rukou.

Několik poznámek:
- vyměněn rozběhový kond. za nový (50uF); beze změny
- poznaty odb. servisu (Invel plus, Plzeň): 1. vyměněna ložiska, 2. vinutí OK, 3. zkoušeno bez zátěže (proud OK); beze změny
- napětí v místě provozu ca 225 V, jistič to neschazuje
- spínáno vypínačem KJD22; dříve přechodně bez vypínače rovnou vidlicí do zásuvky - chování v obou případech stejné

Video http://youtu.be/0wPuE6NcudI

Teď je motor zase v servisu i s vrtulí, aby měli patřičnou zátěž, tak uvidím, jestli něco vymyslí.
Napadá někoho kde je závada?

Vítězslav Vaněk:
Co ten kondensátor,neměl by být větší?

Martin Kaše:
Citace: Vítězslav Vaněk  05.03.2014, 13:20

Co ten kondensátor,neměl by být větší?

Dal jsem stejné parametry, jako měl originál:
Nový je MIFLEX-MKSP-5P

Původní byl na obrázku.

Ovšem jestli by to nechtělo větší kapacitu nevím. Spočítal by to někdo, prosím?

Kastner Lubomír:
,  závada je zcela jasná - porucha pomocného vinutí. Měření u 1f elektromotorů není jednoduché. Ani měření odporů cívek nemusí nic ukázat. Ale podle vašeho popisu se jednoznačně jedná o poruchu pomocné fáze. Tady pomůže jen převinutí.

Lubomír Jindra:
Kdysi jsme řešili 3f motor kompresoru, který se někdy rozeběhl někdy ne. Motor byl demontován odvezen specializovano u firmou... už nevím co něm bylo provedeno za práce, každopádně po opětovné instalaci stále stejné. Bylo vyměněno ovládání motoru, stykače... stále bez výsledku. Nakonec jsme dotáhli všechny svorky v hlavní rozvodně a bylo po problému. Na některých svorkách se zřejmě občas objevil přechodový odpor a ten způsobil při zvýšeném rozběhovém proudu pokles napětí, takže v momentě přepnutí z Y na D motor někdy ztratil výkon a postupně se zastavil a jak říkáte jen vrčel.

To že také říkáte "občas" mě navedlo k tomu že to u vás může být třeba podobné. Za prohlídku a dotažení všech svorek po trase nic nedáte   :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana