k čemu je přechodka z 230V na 400V?

<< < (3/6) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: Mirek Čech  22.02.2014, 14:03

Tohle jsem viděl u karavanistů  v kempech. Já to měl u půjčeného přívěsu. Některé přívěsy mají na sobě 400V vidlici sice netuším proč protože fyzicky je v přívěsu 1F instalace pro řízení nabíjení trakčních baterek. JInak v přívěsu je vše na 12 V

A není to náhodou průmyslová 2P+E? Na karavanech i karavanových stáních se montují tyto, jsou modré, pokud tam byla standartní červená 3 fázová, byl to bastl.

Otakar Dosbaba:
Když to Žela koupil na stavebním bazaru, tak tipuji, že zedníci měli nějakou mobilní rozvodnici s dlouhým třífázovám pětižilovým kabelem, opatřeným vidlicí 5P 32A. Když ale přijeli někam, kde byly k dispozici pouze jednofázové zásuvky 230V, tak nezbylo nic jiného, než alespoň takto se do nějaké elektriky připojit. Míchačky holt měly smůlu, ale  rozvodnice tak sloužila jako taková "větší rozdvojka" pro jednofázové nářadí + osvětlení.
Pokud byla redukce zapojena správně a kabel dostatečně zajištěn proti vytržení, nevidím důvod, proč by někdo za to měl dostat po hubě.  :)
Spíše by mohlo být zajímavé, proč to někdo prodává. Připadá mi to, že někdo vyčóroval stavební buňku a nyní pře/rozprodává svůj lup.

Miroslav Minařík:
Citace: kokeš jiří  22.02.2014, 14:50

Vím, že pro elektrikáře se jedná skoro o smrtelný hřích..

Častá domněnka, že pro elektrikáře. Omyl. To je smůla pro uživatele. Takový bastl nezabije elektrikáře, ten ví jak s takovým zařízením bezpečně zacházet. Ale člověk neznalý technických podrobností se může svobodně, demokraticky, necenzurovaně "domnívat" a pokud mu to způsobí úraz je problém.

Tedy takové zlepšováky neděláme proto, že se to nelíbí elektrikářům nebo předpisům, ale proto, že to bez dozoru autora zbastlenosti může někoho zabít.

Jiří Schwarz:
Citace: kokeš jiří  22.02.2014, 14:50

Prosim, nekamenujte mne. Taky takovou přechodku mám. Fáze propojené navzájem. Používám ji v jednom jediném okamžiku: dům je bez napětí, ve sklepě běží 1F centrála.. takže přechodka poslouží. Pochopitelně, od veřejné sítě je vše odpojeno. Vím, že pro elektrikáře se jedná skoro o smrtelný hřích..

Jak? Opravdu při použití takového přípravku odpojujete i střední vodič N?
A máte vlastní uzemnění, nebo využíváte pouze přívod PE/PEN rozvodné sítě?
Napájet pevný rozvod nebo jeho část z alternativního zdroje s sebou někdy přináší podstatně větší nebezpečí, než si mnozí uvědomují.

Mirek Čech:
Citace: Jiří_Hrubý  22.02.2014, 21:19

A není to náhodou průmyslová 2P+E? Na karavanech i karavanových stáních se montují tyto, jsou modré, pokud tam byla standartní červená 3 fázová, byl to bastl.

JJ modrá byla teď jsme nad tím více popřemýšlel a vybavilo se mi to. Barvu jsem neřešil jen provedení :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana