Mohu kabel CYKY 2Bx1,5 uložit na dřevo?
Dušan Davídek:
Citace: Jiří Schwarz 17.01.2014, 21:03
Ne - zřizovaný okruh by měl mít "plný počet vodičů", tedy L - N - PE
Citace: Daniel Hudzík 18.01.2014, 01:27
Pokial mate celu instalaciu prevedenu podla starej normy /tj. kablami 2B/ ... natiahnutie daneho kabla cez drevo nie je o nic nebezpecnejsie nez cely zbytok instalacie...
Protože neznáme situaci na místě nedá se asi striktně rozhodnout o správnosti řešení. Pokud se jedná pouze o krátké prodloužení stávajího dvouvodičového světelného okruhu tak by se snad dalo "přivřít oko". Ale pokud by se měl např. natáhnout vývod z rozvaděče tak se není o čem bavit. Osobně bych však rovněž použil 3Jx1,5 v obou případech.....
Pokud chce někdo za každou cenu ušetřit a používá materiál "co dům a soused dal" tak je schopen natáhnout to čímkoliv co najde a následně přímo na dřevo našroubovat staré bakelitové svítidlo osazené 100W žárovkou.
Citace: Linhart Jarda 18.01.2014, 02:42
Ale rád bych viděl technický list od kabelu na uvedeném obrázku.
Toto bych viděl jako problém....... . ;)
Z formulace dotazu mám spíše pocit, že kabel je již někde natažen a tazatel ho potřebuje jen "píchnout" přes dřevěnou stěnu a namontovat svítidlo.
Jiří Schwarz:
Několikrát se mi již "osvědčilo" mít položený kabel "na koncový bod rozvodu", který se v případě rekonstrukce v krabici přepojí na nový rozvod, takový, aby se pak nemusel měnit, aby se nemuselo "opět sekat do zdi, dělat průrazy,...".
Ale to je hodně závislé na konktrétním stavu na místě, na dohodě s provozovatelem,...
n:
Tento kabel jsem zvolil proto, protože je celá chata v TN-C. Elektroinstala ce je v původním stavu asi od roku 1983 a všude jsou měděné kabely. Podle vašich reakcí na tuto otázku napojím světlo raději trojvodičovým kabelem.
Daniel Hudzík:
Cela chata v TN-C, povodna elektronistala cia, tam je to uplne jedno
Maroš Klein:
Kábel v tomto vyhotovení je vhodný maximálne na opravu takto zriadeného pôvodného rozvodu chaty v TN-C.
Ak sa chcete držať platných predpisov, ďalšie svetlo pred vchodom je nový okruh nech už začína v rozvádzači, alebo v najbližšej krabičke. Takto označený kábel je vám potom nanič ani k vypínaču, ani k svietidlu II. triedy.
Nikto totiž nevie koľko toho káblu máte a čím sa skončí to, čo začína jedným svetlom pred vchodom. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana