Proč vybavuje centrální proudový chránič?
Tomáš Vrabec:
Pracuji mmj. pro jednu IT firmu, která se dva dny zpět začla setkávat s problémem vypadavajícího proudového chrániče.
Problém je ten, že za proudovým chráničem je 19 ks 16A jističů (Béčka), které obsatarávají kancelářské patro o rozloze 1000 m2.
Na chrániči jsou připojeny tyto okruhy: kuchyň (4 ledničky, 2 myčky, 3 mikrovlnky), zásuvky v uličkách (5 barelových výdejníků vody), bojler na TUV, ale hlavně klimatizace serverovny, což je asi nejvíc kritické.
V tuhle postupujeme klasickou metodou vše co nepotřebuješ odpoj, vás bych jen požádal o radu, jak dál. Změřit izoloční odpor? Chránič vybavuje v případě příhodné konstalace do několika desítek sekund po nahození ...
Je to cca. 2 měsíce co jsem do této firmy posílal revizáka, který dělal kompletní revizi - bez závad.
Elektroinstala ci dělala firma na zakázku, bohužel nemáme dokumentaci a záruka je již samozřejmě tatam.
Původní "dotaz": Padající FIčko, příčina na 1000 m2?
Pavel Horský:
Názorný příklad toho, když se instaluje proudový chránič i tam, kde být nemusí.
Zcela jistě bych z chrániče odpojil lednice a mikrovlnky (pokud jsou zásuvky umístěny tak, že do nich nelze obyčejně zapojit i jiný spotřebič..... .jsou za nábytkem, nebo za vestavěnými spotřebiči), bojler a zcela jistě klimatizaci.
Nechce se mi věřit tomu, že by to takto navrhl nějaký projektant. Vidím to spíš na rozhodnutí elektrikáře, který instalaci prováděl. Z neznalosti pak pro jistotu připojil chránič i tam, kde být nemusí.
Pokud chránič vybavuje do několika desítek sekund, zcela jistě musíte přijít na příčinu právě vámi popisovaným postupným vyřazování (odpojování) spotřebičů.
Tomáš Vrabec:
Ledničky, mikrovlnky i bojler jsou bohužel neodpojitelné - vestavné.
Jedná se o rozlehlý kancelářský prostor, kde jsou veškeré rozvody vedeny v podhledech a podlahách a nábytek dodán na míru včetně spotřebičů.
Možná ledničky i mikrovlnky mají zásuvky, které jsou ukryté za kuchyňskou stěnou, ale uživatelsky nejsou přístupné.
Napadá mne jen tyto jističe přímo vyřadit z chráněného obvodu.
Pavel Horský:
Citace: Tomáš Vrabec 11.12.2013, 12:38
Napadá mne jen tyto jističe přímo vyřadit z chráněného obvodu.
To vás napadá dobře. Nicméně, momentálně jste schopný díky chrániči zjistit, zda je některý z uvedených spotřebičů vadný. Když tyto spotřebiče zapojíte bez proudového chrániče, nebude to v rozporu s ČSN.
František Šohajda:
Klasické šetření na nesprávném místě !
Když už tak, alespoň více chráničů na okruhy...pak je odstranění "brnkačka"..čím více chráničů, tím lepší !
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana