Jak najít ve staré instalaci krabici pod omítkou?
Raimund:
Zkuste se podívat v předsíni těsně při podlaze. V bytě Vámi uváděného stáří bytu (typové značení bytu neznám) se HLAVNÍ rozbočující krabice nacházela i těsně při podlaze.
Šipeky Michal:
Možno je to hlúposť, ale nič to nestojí...
Dajte sem foto vášho paneláku, prípadne časti interiéru. Mnoho domov boli zhodné alebo podobné projekty po celej bývalej republike. Možno sa dakto z fóra chytí a dostanete nejakú dobrú informáciu.
Jaroslav Hasala:
U většiny typů paneláku jsou kabely zatažené do připravených dutin.
Co se týká světelných okruhů, přívody byly někdy tahané spodem, v podlaze.
U některých typů paneláku jsou vždy vedle dveří svislé dutiny, přes které přechází takový "špunt" z tzv. "siporexu". Ty "špunty" jsou v vždy tři nad sebou, ve výšce vypínače, dále asi 40 cm nad podlahou a asi 40 cm pod stropem. Dá se to někdy vidět na omítce, když použijete silné světlo z boku, to zvýrazní všechny nerovnosti.
Při montáži se vyrazil ten "špunt" v místě, kde to bylo zapotřebí, protáhly se vodiče a nasádrovala se krabice. Poměrně často je to provedeno tak, že rozbočná krabice byla dole pod vypínačem a byly v ní pouze tři vodiče L a tři vodiče PEN, - provádělo se to tak, že se můstkové vodiče AYKYLs roztrhly a přes vypínač procházel fázový vodič, PEN byl veden mimo krabici.
Odbočné krabice se ovšem většinou zapojovaly před úpravou omítek, takže dost často skončily víčka krabic pod omítkou.
Krabice se obvykle dá najít "poklepem a poslechem" ;)
Také se dá zkusmo dloubnout do zdi, ve vytipované výšce.
Najít se to jistě dá.
Karel Vlach:
Už 2x v životě dokonce v jednom pracovním měsíci se mi stala zvláštní věc,při výměně bytové rozvodnice jsem objevil díru přímo za bytovou rozvodnicí a v ní spousty čokolád, díra sloužila jako krabice právě pro světelné obvody.
Důvod tohoto počínání mi je stále záhadou,jednalo se o byt 3+1 všechny vypínače všechny světla,přepínání byli zataženy do této "krabice".
Pár dní jsem skutečně uvažoval co si o tom mám myslet _?
solimek:
Citace: Karel Vlach 10.12.2013, 21:21
Pár dní jsem skutečně uvažoval co si o tom mám myslet _?
No vidíte, a ten šikula, co to "vymyslel", se měl za velkého myslitele. K tomu hnízdu nebyl žádný přístup?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana