Jakým způsobem dobíjet autobaterii na delší vzdálenost?
jirka2504:
Jako každou zimu, tak i tuto budu řešit stejný problém a to ten, že moje auto stojí u paneláku a moc s ním nejezdím, tudíž dochází k postupnému vybíjení akumulátoru v autě.
Bydlím ve třetím patře paneláku, před nímž je úzká silnice a pak už parkují auta.
Vyndávání akumulátoru a opětné nandávání je docela pracné, takže mě napadlo, jestli nedobíjet auto na místě, natažením kabelu z mého balkónu na strom, který stroj za auty a pak už přímo k autu.
Chápu, že bezpečnější by bylo netahat k autu kabel s 230V, v autě nabíječku a nabíjet akumulátor, ale mít nabíječku na balkoně a tahat kabel s nízkým napětím, který by se připojil přímo do baterie.
Jen nevím, jestli by při tomto způsobu nedošlo v kabelu k takovému poklesu napětí, že bych prostě ten aku nenabil.
Šlo vy celkově o cca 15-20 m .
Roman Šafránek:
Kabel na strom... to asi raději ne, 230V už vůbec ne.
Asi bych baterii dobil před zimou, možná ještě 1x v průběhu zimy, případně bych auto občas nechal "trošku projet", ono to bude levnější než ten přívodní kabel...
Případně se prodávají malé solární panely do auta určené k udržování nabité baterie. Jak dobře to funguje ale nevím, taky bych se asi bál nenechavců.
Jirka Š. Svejkovský:
Jakýkoliv kabel přes komunikaci podléhá stavebnímu povolení. Musel byste mít souhlas stavebního úřadu a ten nejspíš nedostanete. Už kvůli uchycení kabelu na stromě.
Solární nabíječka dodá několik desítek mA a to podle mě stačí na udržení energie v akumulátoru.
Jak psal kolega, tak nejlepší nejenom pro autobaterii je jednou za 14 dní se projet alespoň 50km.
Roman Šafránek:
Navíc si myslím, že baterie v dobrém stavu vydrží i v zimě víc jak měsíc. Pokud to nevydrží, tak je to známka jejího konce a je potřeba ji vyměnit.
Šipeky Michal:
Ak máte akumulátor v normálnom (dobrom) stave, tak ho stačí nabiť raz, maximálne dva krát - aj to len pre váš dobrý pocit - za celú zimu. Vyberte ho z auta, nechajte pár hodín ohriať na teplotu okolia v byte alebo pivnici a nabite ho. Nešpekulujte s privedením napätia k autu, nestojí to za to. Ak akumulátor ktorý je riadne nabitý nenaštartuje auto po 1-2 mesiacoch státia v bežných podmienkach, tak máte problém s autom alebo akumulátorom ktorý časté dobíjanie akumulátora nerieši.
edit: Pán Šafránek ma predbehol... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana