Je vypínač bojlera správne zapojený??

<< < (3/6) > >>

trucker:
Proč nevytvořit na přívodu bod rozdělení (jak je vidět ve starých ins.)  a dole nepokračovat v TN-S?  :)

Jan Kelbich:
Citace: Václav Třetí  05.12.2013, 08:48

... na jedné straně spínače hnědý PEN a na druhé hnědá fáze)

Odhaduju, že je ten PEN spíše bílý.

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Kelbich  09.12.2013, 22:35

Odhaduju, že je ten PEN spíše bílý.

Asi byl...

Tohle je takové hloupé, jak se zvětšují rozdíly mezi tím, jak by to mělo být podle aktuálně platných norem a co může zůstat v provozu podle norem X let zrušených, protože "kdysi platily a bylo v té době podle nich dobře".
Já se snažím dost lidi strašit tím, že to sice může tak být, ale je to jako kdyby dnes chtěli jezdit autem bez pásů, posilovače brzd,... Takový starý Spartak na silnici za jistých podmínek také může, ale kde končí krásný pocit z nostalgie a začíná přiměřený strach z následků chyby, kterou může udělat někdo jiný?

Takže mě se ta instalace na obrázku nelíbí, ale její jednoznačné napadnutí by byl problém (pokud se tam nenaměří nějaký problém s izolačním stavem, impedancí zvýšenou nějakým špatným spojem, unikajícím proudem,...)

Václav Třetí:
Nevím, nevím, teď jsem tu fotografii chvíli prohlížel a porovnával hnědý na výstupu v CYSY a hnědý v přívodní CYKY a jediný rozdíl vidím v tom, že vodiče v CYSY mají hladký a lesklý povrch, kdežto v CYKY hrubý. Spíš mi to připadá, že to někdo natáhl CYKY 2A. Použití bílého vodiče v našich kabelech je velice nepravděpodobn é, staré barevné značení z přelomu 60. a 70. let mělo vodič N šedý a PE tmavě zelený (v dobách fází s izolací černou, červenou, modrou). Možná by to mohla být také zeleno/žlutá izolace, která zestárla a vidíme pouze zhnědlou žlutou a zelený proužek je náhodou zespodu.

Dušan Davídek:
Citace: Václav Třetí  10.12.2013, 08:36

.....Spíš mi to připadá, že to někdo natáhl CYKY 2A. Použití bílého vodiče v našich kabelech je velice nepravděpodobn é, staré barevné značení z přelomu 60. a 70. let mělo vodič N šedý a PE tmavě zelený (v dobách fází s izolací černou, červenou, modrou)......

Podle té fotky bych si téměř s jistotou troufnul tvrdit, že barva je černá a hnědá. Kabel předpokládám AYKY 2A ( ;)). Ve společných prostorách panelových domů jsou často těmito kabely v síti TN-C tahány po povrchu 1f zásuvky a vypínače.....("co dům dal")
Zapojení bych osobně předělal do podoby dvoupólového vypínání (L i N) jak uvedl kol. Hasala. Jako přínos bych uvedl i to, že bude funkční signalizace zapnutí doutnavkou .....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana