Je vypínač bojlera správne zapojený??
Václav Třetí:
Možná je to AYKY, není to na té fotografii příliš rozeznatelné, přiznám se, že materiálu vodiče jsem se tolik nevěnoval, on není zase tak podstatný, nebezpečnější je ta hnědá barva na PEN.
Dušan Davídek:
Citace: Václav Třetí 11.12.2013, 08:02
..... nebezpečnější je ta hnědá barva na PEN.
S tím samozřejmě plně souhlasím. I když to není v pořádku, je to běžná realita, kterou bych do doby rekonstrukce řešil stejně jako vy alespoň ž/z přiznačením na konci. U starých instalací (a bohužel často ani u nových a zrevidovaných) se nedá v žádném případě slepě spoléhat na barevné značení!!
Setkávám se u nás v obci s často divokými instalacemi kde jsou použity vodiče všech myslitelných materiálů a barev. PEN na celém domě je v jedné části modrý, pak se najednou změní na černý ze kterého je v zásuvce červený. O krabici dál se z něj stane "standartně zelený" a ten se na půdě promění právě v hnědý ..... ;)
O proměnách použitého materiálu (Cu, Al, pevný, licna, různé průřezy) to platí podobně.
Do toho občas někde přidaný "nějaký" proudový chránič, za kterým se použijí případné volné dráty v rozvodech po něčem "nevím co tam bylo, ale už je to pryč" a tak samostatný N a PE opět mění barvy jako chameleon.
Samozřejmě to vše při společných zásuvkových a světelných obvodech ve kterých se "někdy vypíná L, někdy N, někdy PEN", schodišťáky zapojeny známým nebezpečným, ale dřív často používaným způsobem a jiné.....
Ale vždy slýchávám "všechno dělal elektrikář a do teď to všechno jelo" ....
Peter1994:
Takže páni veľmi pekne vám ďakujem za vaše odpovede a príspevky.... tento týžden ku mne príde revízny technik na obhliadku tej inštalácie :) potom vám dám vedieť ešte raz ďakujem ;)
Martin Hroudný:
Mně se to moc nelíbí, tedy. Je to napevno udělaný přívod, což je z principu o hodně lepší než pohyblivý přívod do zásuvky, kde se s tím pořád kvedlá. Zvláště u spotřebiče 2kW+. Ale nelíbí se mi to 2vodičové připojení (přívod). V tom bojleru je voda, a "vodní" spotřebiče jsou prevít. Už jsem za život vyřadil 2 pračky a 1 myčku, u kterých probíjelo ohřívací těleso na kostru, a k detekci poruchy se zavčas došlo jen díky tomu, že při ohřevu (za)reagoval bez milosti proudový chránič. Kdyby ten proudový chránič nespustil, tak kdoví, co by se i stalo. Pračka by jela možná o pár (tý)dnů déle, než by se to promlátilo úplně a někoho s mokrýma rukama to přizabilo. Byl by tak velký problém ten přívodní kabel vyměnit za nový měděný 3 žilový (L+N+PE) a nebo tam namontovat podružný proudový chránič (tj. změna na soustavu TN-C-S)?
Diskusí typu "Proč bojler vyhazuje proudový chránič když se zapne nízká sazba?", "proudový chránič vypadává nevíme co s tím", už tu bylo několik... Vyhazování proudového chrániče je sice otravná záležitost, ale zdraví především...
Daniel Hudzík:
Tiež sa mi to riešenie na 100% nepáči, ale niekedy je to do doby celkovej rekonštrukcie (ciže naveky) jediné prijatelné riešenie. Pokiaľ ja ako elektrikár nepresvedčím investora na rekonštrukciu, príde kutil domáci od susedov a zapojí to možno ešte horšie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana