Může HDO způsobit blikání LED?
vp1:
Dále navazuji na předchozí příspěvek: Takže změna filtračního kondenzátoru v LED světle z 2,2uF na 10uF problém s blikáním úplně neodstranila. Takže jsem nasadil nejsilnější dělo a dal tam kondenzátor 22uF, což je to největší, co se do té patice dá ještě mechanicky "nacpat" (už s obtížemi).
Výsledek: Vypínání toho LED světla je teď opravdu "husté" - pomalu to dohasíná několik sekund. A poblikávání: teď už není znatelné. Manželka a dcery jsou spokojené a dostal jsem za úkol upravit tímto způsobem všechna ostatní dosud nainstalovaná LED světla.
Mohu publikovat i fotky, tzn. obsah patice před úpravou a po úpravě (nový kond 22uF tomu prostorově dominuje). Aby se ta patice dala znovu "secvaknout", je nutné to tam uspořádát "na milimetry".
Můj závěr: problém se dá odstranit zvětšením kapacity filtračního kondenzátoru v LED světle. Připomínám, že ten filtrační kondenzátor působí na stejnosměrném proudu, tzn. až za usměrňovačem, kteréžto místo není zvenku LED světla přístupné. Tzn. nutnou podmínkou je, že se do elektroniky LED světla musí dát dostat, tzn. že se patice dá "rozcvaknout" a potom zase "secvaknout". Pokud se do světla nedá dostat, potom si myslím, že problém bude těžko řešitelný.
Poslední poznámka: elyt kondenzátor nepřepólovat, tzn. plus a minus připájet stejně jako u toho původního vyoperovaného elytu. Nutno koupit elyt na správné napětí a co největší provozní teplotu, rozhodně něco kvalitnějšího - těch pár korun se bohatě vyplatí. U mě NIPPON CHEMI-CON 22uF 400V 105 st.Celsia.
Patrik Mlynar:
Som zvedavy, co na to zastanci zasahov do vyrobkov a elektroinstala cie vseobecne len autorizovanou osobou.
Inak tie led ziadna slava, kondenzator ako obmedzovac prudu a plus plno LED v serii, porucha jednej z nich zhasne celu "ziarovku".
Jiří Schwarz:
Jaký je ten "vazební kondenzátor"? On by mohl mít přesně opačný vliv - pro 216Hz bude mít 4x menší menší impedanci než pro základních 50Hz... A kdyby s indukčností trafačky, nějakého spotřebiče s transformátore m a přívodů ještě tvořil rezonanční obvod pro 217Hz, by to bylo ještě zajímavější...
vp1:
Vazební kondenzátor (který je na střídavém proudu) má na sobě napsáno CBB22 400V 1 05 J. Co to přesně je, jsem nezjišťoval. Elektrolyt to není (a pro střídavý proud ani být nemůže).
Jinak ano - máte pravdu - to mě nenapadlo. Impendance vazebního kondenzátoru bude pro 216,66Hz čtyřikrát menší. Takže pokud signál HDO má úroveň několika voltů (podle technika distribučního podniku), takže řekněme třeba 5V, tak poměr rušení (HDO 216Hz)/napájení (220V 50Hz) bude 5/220 = 2.3%. Pokud ale zohledníme čtyřikrát nižší impedanci pro 216Hz, tak ten poměr naroste na 20/220 = 9.1%. To vysvětluje, proč to blikání je tak markantní, vlezlé a rušivé.
K tomu samozřejmě přistoupí ještě fakt, že LED-ky budou na napěťové spičky reagovat nelineárně, tzn. interferenční napěťová špička o 9.1% nezpůsobí momentální nárůst lumenů o 9.1%, ale nejspíše ještě o dost více.
Fuk Tomáš:
Citace: vp1 29.09.2015, 22:02
Vazební kondenzátor (který je na střídavém proudu) má na sobě napsáno CBB22 400V 1 05 J. Co to přesně je, jsem nezjišťoval. Elektrolyt to není (a pro střídavý proud ani být nemůže).
Kondenzátor 1 µF/400 V, metalizovaná polypropylenov á folie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana