Způsobuje kopání v koupelně jen statická elektřina, či to někde probíjí?

(1/4) > >>

Milan Cetkovský:
V domě si v koupelně v podstatě nemůžu umýt ruce či se osprchovat teplou vodou. Vždy dostanu ránu nebo cítím alespoň velice nepříjemné brnění. Z celého obyvatelstva domu jsem jediný, kdo tento problém vnímá tak silně. Ostatní si asi zvykli nebo nejsou tak "vodiví". Ale někdy to brnění taky cítí. Včera jsem dostal takovou šlehu, že mě ještě několik minut brněla ruka.
V koupelně je nainstalován průtokový ohřívač s dvoustupňovou regulací výkonu. V umyvadle i ve vaně vždy dostanu ránu, když je puštěná teplá, ať už přímo od baterie, či od tekoucí vody. Druhý stupeň výkonu zpravidla vyhodí jistič, ale ne vždy.
Tchýně tvrdí, že již kdysi na tento problém přivolala elektrikáře, a ten konstatoval, že se v ohřívači tvoří statická elektřina. Hotovo, ende, nic se neděje... prý neškodné.

Je to vůbec možné? Statická elektřina se snad při dotyku vybije, kopne a nebrní...
Potřebuji nějaký hezký odborný argument, abych je přesvědčil, že to není v pořádku.

Pokud vím, v domě jsou dvoužilové rozvody (soudě podle rozvodů k elektrickému topení - 2 dráty, zem nikde).

Původní dotaz: Průtokáč v kouplně - způsobuje kopání jen statická el. či to někde probíjí?

Češtinu jste na gymnáziu také měli?

solimek:
Neotálejte a vyhledejte revizního technika. Když zde uvedete adresu (stačí prozatím město),  někdo z kolegů z Vašeho okolí se vám ozve. Neoddalujte to, může jít o život.

Juraj Rojko:
A určitě to byl elektrikář? Nespletla se při vytáčení čísla a nezavolala omylem pohřebáka?

David Hruda:
Tady může jít o život.

Jiří Schwarz:
Někteří jedinci jsou hodně citliví a poznají ,  když se objeví nějaký i malý rozdíl potenciálů. Může to být prvním příznakem nějakého problému s pospojováním, PEN vodičem el. rozvodu, atd...
Takže se připojuji k tomu, co psali kolegové - revizáka nebo dobře vybaveného elektrikáře a ověřit co se děje. Kdyby se to zhoršilo, může z toho být smrtelné nebezpečí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana