Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?
Jirka Š. Svejkovský:
Souvisí to s (dnes už vymírajícími) edisonkami. Prasknutí často vyrazí i jistič. Takto dojde k vykopnutí i chrániče a k odpojení větší části instalace. Podobná závada může nastat i jinde. Místo aby zhasl pouze postižený obvod, mám tmu v půlce bytu.
Chránič je dobrý sluha, ale špatný pán. Kde ho mít nemusím, tam bych ho nedával.
Jiří Schwarz:
Já bych tu argumentaci postavil ještě jinak.
Mít na jednom chrániči zásuvky i světla, tak je vždy jisté riziko, že chránič zareaguje na nějaký problém se spotřebičem v zásuvce a výsledkem je "tma, ve které je složitější jít chránič zapnout".
Chrániče na světla do koupelny, do pergoly,... ano, do sklepa snad, ale chodby v bytu a obytné místnosti ne.
Ono je to stejně jen jakási "vize", stejně by to chtělo "dopracovat na místě" seriozní návrh (nějaký zjednodušený projekt) mimo jiné i jako podklad pro výchozí revizi.
solimek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 22.11.2013, 11:09
Souvisí to s (dnes už vymírajícími) edisonkami. Prasknutí často vyrazí i jistič. Takto dojde k vykopnutí i chrániče a k odpojení větší části instalace.
Jste si jist, že prasklá žárovka vyrazí chránič? Z jakého důvodu?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miloš Kotek 22.11.2013, 13:25
Jste si jist, že prasklá žárovka vyrazí chránič? Z jakého důvodu?
Nevím, byl jsem toho několikrát svědkem.
Ale dá se argumentovat i tmou po poruše žehličky, jak píše kol. Schwarz.
solimek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 22.11.2013, 14:30
Nevím, byl jsem toho několikrát svědkem.
Je možné, že při velkých zkratových proudech u méně kvalitních proudových chráničů "vyrobí" nesymetrie toroidního transformátoru rozdílový proud, který stačí k vybavení chrániče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana